Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

20. 02. 2019. 19:40   >>  19:34 9

REAGOVANJE RUKOVODSTVA

RTCG pod pritiskom dijela NVO, partija i medija

Povodom pritisaka kojima je izložen Javni servis, oglasilo se rukovodstvo naše medijske kuće, saopštenjem koje je dostavljeno domaćoj javnosti, delegaciji EU, ambasadama SAD-a i zemalja članica EU i OEBS-u.

Menadžment i uredništvo Javnog servisa upozoravaju domaću i međunarodnu javnost da je, ovih dana, Radio-televizija Crne Gore, izložena neviđenom pritisku dijela medija, političkih partija i nevladinog sektora. Riječ je o otvorenim pozivima da se bojkotuje program Javnog servisa, uz istovremeni apel uposlenima da ignorišu radne zadatke.

To je model kojim se želi izazvati haos u našoj medijskoj kući. Razumijemo potrebu tog dijela javnosti, koji neskriveno izražava pretenzije da vaninstitucionalno smijeni vlast, što je njihov izbor, ali dižemo glas protiv načina na koji pokušavaju da eksplicitnim prijetnjama uređuju program Javnog servisa.

Takvim nastojanjima, koja nijesu ništa drugo do “zakon linča”, direktno utiču na bezbjednost naših novinarskih ekipa koje treba da izvještavaju sa protesta i drugih događaja. U tom smislu ćemo smatrati odgovornim organizatore skupova, političke partije i one nevladine organizacije koje ostrašćenim napadima crtaju metu zaposlenima u Javnom servisu, za bilo kakvo ometanje rada ili ugrožavanje fizičke bezbjednosti naših ekipa.

Jasna nam je intencija nekih političkih partija da Javni servis bude oglasna tabla, na kojoj bi se nekritički objavljivala njihova saopštenja prepuna grubih, uvredljivih i neprimjerenih kvalifikacija na račun pojedinaca i institucija, što bi predstavljalo kršenje Kodeksa novinara i medijskih zakona. Pritom, smatraju i kako treba da otvorimo prostor licu, za kojim je raspisana potjernica, da nesmetano objavljuje lavinu optužbi, čiju je vjerodostojnost teško, pa i gotovo nemoguće provjeriti.

Evidentno je da je dio stranaka, medija i nevladinog sektora očekivao od Javnog servisa da pruži dodatni impuls “političkom zemljotresu” koji je najavio, od zakona odbjegli, poslovni čovjek. Takva su očekivanja neutemeljena, jer pozicija Javnog servisa nije da supstituiše zakonodavnu, pravosudnu ili izvršnu vlast, već da bude nepristrastan svjedok i hroničar društvenih zbivanja.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније