Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: PR Centar, Objavio: I. P. ]

23. 02. 2019. 17:33 >> 17:05
4

GALANT OCIJENILA

"Nijesmo svjesni značaja akademskog integriteta"

Crnogorsko društvo nije u dovoljnoj mjeri svjesno značaja akademskog integriteta, kod kojeg je najvažnija unutrašnja motivacija, i predstoji mnogo rada u pravcu razvoja svijesti o tom pitanju.

 

To je ocijenila direktorka Kancelarije za akademski integritet na Univezitetu Kalifornije u San Dijegu, Tricia Bertram Gallant, pojašnjavajući da studentima uvijek govori da se, prije nego što predaju neki rad, zapitaju da li taj rad oslikava njihovo znanje i vještine, da li je urađen na pravičan, pošten način, bez kršenja etičkih normi.

Ona smatra da društvo, iz više razloga, nije u dovoljnoj mjeri svjesno značaja akademskog integriteta.

„Ljudi koji su varali za vrijeme školovanja, sada su možda uspješni građani, političari, advokati i oni misle da je varanje prihvatljivo. Sa druge strane, imamo one koji nikada nijesu varali i nemaju svijest da neko drugi to radi i na taj način dolazi do pozicija“, objasnila je Bertram Gallant.

U Crnoj Gori, kako je rekla, predstoji dosta rada u pravcu razvoja svijesti o pitanju akademskog integriteta.

„Crna Gora je na pravom putu i pitanje akademskog integriteta ne treba učiniti previše pravničkim. Kod ovog pitanja je bitna unutrašnja motivacija i bez unutrašnje motivacije jako ćemo teško natjerati nekoga da se pridržava akademskog integriteta“, smatra Bertram Gallant.

Prema njenim riječima, ključni element kvaliteta obrazovanja je akadamski integritet i bez njega, kako je istakla, nema svrhe imati dobre profesore, predavanja, ili dobar i objektivan sistem ocjenjivanja.

„Akademski integritet je ključna komponenta i iz tog razloga na njemu insistiramo“, poručila je Bertram Gallant.

Ona je objasnila da će neki, koji danas pohađaju obrazovne ustanove, sjutra biti profesionalci u različitim oblastima i da ih je, tokom školovanja, potrebno naučiti pravim vrijednostima.

„Ne želimo da sjutra imamo profesionalce koji će na neetički način, bez integriteta, upravljati našim ustanovama, budžetima itd“, kazala je Bertram Gallant.

Projekat „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“, dio je programa „Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније