Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

24. 02. 2019. 22:37   >>  22:07 21

MUSTAFIĆ OCIJENIO

Bošnjački jezik nedovoljno implementiran

Implementacija sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika nije na zadovoljavajućem nivou u Crnoj Gori, ocijenio je rukovodilac Odbora za jezik u Bošnjačkom vijeću Suljo Mustafić, na seminaru povodom Dana maternjeg jezika.

"Potrebni su obuhvatniji nastavni planovi i programi i mnogo znanja, kompetencija i odlučnosti kod nastavnog kadra da se nađu odgovarajući modeli da bi se ovaj proces osnažio. Cilj  Bošnjačkog vijeća je da stručno i djelotvorno ohrabruje te procese",  naglasio je Mustafić.

Profesor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija je istakao da je Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori je napravilo dobre korake i pokazalo odlučnost da organizovano brine o očuvanju jezickih posebnosti i implementira ih u obrazovni sistem.

Profesorica s Katedre za bosanski jezik u Sarajevu i Odsjeku za crnogorski jezik na Cetinju Hasnija Muratagic Tuna je predstavila istorijski razvoj bosanskog jezika, kao i njegovu upotrebu u književnom stvaralaštvu Bošnjaka.

"Pitanje jezika je jedno od temeljnih identitetskih pitanja. I kada je ime maternjeg jezika potisnuto u zaborav i kada je bilo zabranjeno, naši pisci čuvali su nacionalnu posebnost Bošnjaka i bosanski jezički identitet. Potrebno je bilo mnogo vremena i napora da se dva južnoslovenska jezika vrate u standardnu jezičku stvarnost - bosanski i crnogorski jezik",  kazala je ona. 

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Mirsad Džudžević je naglasio da Vijeće konstantno radi na unapređenju položaja bosanskog jezika u Crnoj Gori, o čemu svjedoče i brojni seminari i okrugli stolovi.

"Nastavićemo da tragamo za najboljim mogućim načinom implementiranja bosanskog jezika u obrazovni sistem Crne Gore, kao i sa promovisanjem bošnjačkog identiteta, kulture i tradicije. Ubrzo nam slijedi novi projekat, na kom ćemo dokazati dugotrajnost Bošnjaka na ovim prostorima, i njihov značaj u doprinosu multikulturalnosti Crne Gore", kazao je Džudžević.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније