Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: PR Centar, Objavila: M.M.Lj. ]

25. 02. 2019. 20:20 >> 19:47

REZULTATI TROGODIŠNJEG RADA

Program Horizontal Facility koristan za građane

Saradnja i komunikacija među partnerima u okviru programa Horizontal Facility, svih korisnika programa i organizacija civilnog društva je ključni element za pružanje podrške Crnoj Gori u daljem usklađivanju sa evropskim standardima.

 

To je zaključak Trećeg sastanka Upravnog odbora ovog programa koji je danas održan u Podgorici sa ciljem sagledavanja rezultata programa u posljednje tri godine.

Kroz uspješno sprovođenje zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“, građani su dobili opipljive koristi, smatraju učesnici sastanka.

Generalni direktor Direktorata za multiletarne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Ivan Ivanišević kazao je da je Crna Gora, kao punopravna članica Savjeta Evrope i zemlja kandidat za članstvo u EU, posvećena je daljem poštovanju i jačanju demokratskih institucija, transparentnosti, vladavine prava i ljudskih prava.

“Partnerstvo Savjeta Evrope i Evropske unije  se pokazalo kao ključno u podršci nacionalnoj reformi pravosuđa od početka ovog procesa”, rekla je šefica Programskog odsjeka Generalnog direktorata za programe Savjeta Evrope Pilar Morales.

„Zahvaljujući fleksibilnosti programa Horizontal Facility, uspjeli smo brzo odgovoriti na nove prepoznate potrebe na terenu: tokom 2018. i 2019. godine bili smo angažovani u podršci reformi institucija zaduženih za borbu protiv pranja novca, a Crna Gora je uspešno koristila i Mehanizam za koordinaciju ekspertiza, kroz koji je, na primjer, pomogla zakonodavstvo o životnom partnerstvu istopolnih osoba”, dodala je ona. 

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Audrone Urbonaviciute istakla je da Evropska unija i Savjet Evrope rade zajedno kako bi osigurali da se načela vladavine prava i ljudskih prava  poštuju u praksi.

“Zadovoljni smo da vidimo dobru saradnju sa crnogorskim vlastima. U poslednje tri godine je naš zajednički program zabilježio rezultate značajne za građane Crne Gore, te su tako poboljšani zatvorski sistem i prava osuđenika, izgrađena je demokratska kultura u školama, a uvedene su i efikasnije antikorupcijske mjere i zakoni. U završnoj smo fazi pregovora o drugoj fazi ovog programa, gde bismo željeli da vidimo još više posvećenosti i konkretnih rezultata na terenu”, kazala je Urbonaviciute.

Sva dostignuća projekata u okviru programa Horizontal Facility vode bržem dostizanju pravde za građane i kvalitetnim sudskim odlukama, zasnovanim na evropskim standardima i praksi Suda u Strazburu. Kvalitet sudskih odluka u Crnoj Gori je poboljšan, a Ustavni sud je donio dvije značajne odluke 2017. i 2018. godine, dok je po prvi put 13 sudija unaprijeđeno kroz novi, transparentni sistem unaprijeđenja sudija i tužilaca, koji je baziran na procjeni profesionalnih performansi.

Napravljen je napredak i u sprečavanju konflikta interesa na način što Skupština, sudstvo i policija sada imaju etičke smjernice koje mogu da primenjuju, a ovaj napredak je prepoznala i Grupa zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GREKO). Dodatno, Agencija za borbu protiv korupcije je tokom lokalnih izbora 2018. godine primijenila novu metodologiju za detektovanje nepravilnosti u finansiranju izbornih kampanja. 

Trogodišnji program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku” traje od maja 2016. do maja 2019. godine i  pruža podršku zemljama korisnicama u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj u usklađivanju sa standardima Savjeta Evrope i pravnim tekovinama Evropske unije u okviru procesa proširenja, u okviru oblasti: sprovođenje pravde; borba protiv privrednog kriminala i sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa. Ukupna sredstva dodijeljena Crnoj Gori kroz ovaj program iznose 4,22 miliona eura, a sprovodi se kroz šest projekata koji pokrivaju sve ključne oblasti programa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније