Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 02. 2019. 06:36   >>  06:06 2

PODACI IJZ

Još pet žrtava gripa, do sada umrlo 15 osoba

Još petoro pacijenata preminulo je od komplikacija virusa gripa, što znači da je u Crnoj Gori već sada za ovu sezonu broj žrtava dostigao brojku 15, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Naime, u izvještaju za period od 18.do 24. februara navodi se da su prethodne nedjelje preminula tri muška pacijenta starosti 54, 58 i 73 godine, pri čemu nijedan od njih nije bio vakcinisan sezonskom vakcinom protiv gripa, pišu Dnevne novine.

Takođe, u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti protekle sedmice pristigle su dvije prijave o smrti i to 48-godišnjeg i 67-godišnjeg pacijenta koji su preminuli šestog, odnosno 16. februara.

U izvještajnom periodu laboratorijskim putem potvrđeno je 43 slučaja infekcije virusom gripa. U pitanju su infekcije virusom gripa tip A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 379 (378 slučajeva infekcije virusom gripa tip A i jedan virusom gripa tip B).

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori prijavljene su 584 osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 94,l9/100. 000 stanovnika. To je za oko 23% manja vrijednost incidencije u odnosu na vrijednost incidencije iz prethodne sedmice”, navode iz Instituta.

Konstataciju da se za sada registruje epidemijsko javljanje sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću.

“U periodu od 18. do 24. februara prijavljeno je 8637 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI), što predstavlja incidenciju od 1393/100 000 stanovnika. Prema podacima dobijenim iz sentinel bolničkog nadzora nad teškim akutnim respiratornim infekcijama (eng. Severe acute respiratory infection-SARI), prijavljeno je sedam slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija. Svih sedam SARI slučajeva su uzorkovani na virus gripa, a rezultat je kod njih šest bio pozitivan na prisustvo virusa gripa tip A”, navode iz Instuta za javno zdravlje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније