Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 02. 2019. 12:50 >> 12:17

5 NVO POZIVA

Vlada da odustane od poskupljenja struje

Nevladine organizacije Ekološko društvo "Brezniva", Green Home, Centar za razvij Durmitora, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja i Ekološki pokret "Ozon" apeluju na Vladu da odustane od najavljenog poskupljenja struje i tarifnih paketa kojima se, kako su kazali, dodatno pogoršava životni standard, i pozivaju je da se posveti rješavanju onih problema koji svakodnevno uzrokuju oboljenja i odnose živote, devastiraju životnu sredinu i izazivaju ogromnu ekološku i ekonomsku štetu.

Oni ocjenjuju da će najavljeno poskupljenje struje negativno uticati na napore da se riješi izražen problem aerozagađenja tokom sezone grijanja. Građani Pljevalja, Nikšića i Podgorice, kao i opština na sjeveru Crne Gore, kako dodaju, zbog ekonomske krize sve više će koristiti drva i ugalj, čime bi se, kako su kazali, i postojeće alarmantno stanje dodatno pogoršalo.

"Upravo zato smatramo da bi, umjesto poskupljenja, Vlada i EPCG trebali da nađu model da se smanje negativni uticaji spoljnjeg i unutrašnjeg aerozagađenja na javno zdravlje i životnu sredinu, što je moguće uraditi subvencionom politikom i pratećim tarifnim paketima, utemeljenim na realnim parametrima, životnim potrebama i društvenoj odgovornosti", navodi se u saopštenju.

Pet nevladinih organizacija pozdravlja odluku da se najavljeno poskupljenje odloži do 1. maja, čime bi, ocjenjuju, trebalo da se makar tokom tekuće sezone grijanja ne utiče na produbljenje problema aerozagađenja,

"Ali smatramo da je do sljedeće zime potrebno uložiti najveće napore da se utiče na svijest građana da zaštite svoje zdravlje i životnu sredinu, što je moguće efikasno postići ukoliko se ova problematika konačno stavi u vrh prioriteta izvšne vlasti", navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije smatraju da je od 1. maja, umjesto poskupljenja, potrebno inicirati javnu raspravu o utvrđivanju optimalne cijene električne enegrije koju će plaćati građani. Treba, kažu, uzeti u obzir sve relevantne činjenice i razmotriti mogućnosti koje smatraju očiglednim, poput ukidanja subvencija za male hidroelektrane, povećanje efikasnosti rada postojećih energetskih objekata, smanjenje gubitaka i drugih zloupotreba kojima se povećava cijena.

"Zbog specifične političke situacije koja prijeti da eskalira nezadovoljstvom građana, uzrokovanim prije svega ekonomskom krizom, apelujemo na Vladu Crne Gore da odustane od planova kojima se dodatno pogoršava životni standard i posveti se rješavanju onih problema koji svakodnevno uzrokuju oboljenja i odnose živote, devastiraju životnu sredinu i izazivaju ogromnu ekološku i ekonomsku štetu", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније