Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 02. 2019. 06:59 >> 06:30
1

JAVNA RASPRAVA U NK

Građani ne žele buku, a ugostitelji policijski čas

Nacrt odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata u Nikšiću biće dorađen kako bi se zadovoljile primjedbe i ugostitelja i građana koji nijesu zadovoljni novim pravilima predviđenim tim dokumentom, zaključak je jučerašnje javne rasprave, piše Dan.

 

Nacrtom je bilo predviđeno da radno vrijeme ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića radnim danima bude od 6 do 24 časa u ljetnoj sezoni, a u zimskoj od 6 do 23 sata.

Za diskoteke i noćne klubove, kojih u Nikšiću trenutno ima pet-šest registrovanih, radno vrijeme je do tri sata iza ponoći. Vlasnici lokala u gradu juče su bi l i kategorični u ocjeni da im pravila utvrđena nacrtom ne odgovaraju i da je to direktan udar na njihovo poslovanje.

Oni tvrde i da je, za razliku od ostalih gradova, a posebno od Podgorice, samo u Nikšiću kraće radno vrijeme lokalima, pa su to okarakterisali i kao svojevrsni "policijski čas".

"Nacrt je mnogo lošiji od prethodne odluke koja je takođe za nas bila nepovoljna i na koju smo se žalili. Zašto bi Nikšić po ovom pitanju bio diskriminisan u odnosu na ostale gradove u Crnoj Gori, a pretendujemo da budemo prijestonica turističkog i kulturnog razvoja", kazao je Ivan Radojičić, vlasnik "Bluz braders bara".

Peko Kilibarda, vlasnik restorana "Kastel", koji se nalazi na magistralnom putu Nikšić-Trebinje kaže da na 500 metara od njegovoj objekta nema nijedne kuće, kao i da poštuju radno vrijeme i pravila vezana za buku.

Nova pravila im nikako ne idu u prilog, jer 90 odsto njihovih gostiju su oni koji prolaze kroz Nikšić i tu svrate da se odmore.

"Ako mi gost sa strane dođe u 22,30 časova i traži da mu se pripremi hrana moram da ga odbijem, jer nam je radno vrijeme do 23 sata. Smatram da ovim načinom stvaramo ružnu sliku o Nikšiću, a nama se pravi šteta", istakao je Kilibarda.

Za građane nacrt odluke ima brojne manjkavosti, posebno iz razloga što ne predviđa jasna pravila po pitanju buke i o tome da li objekti posjeduju sertifikate za zvučnu izloaciju.

Najveći problem je u gradskoj zoni, posebno u Njegoševoj ulici u centru Nikšića, čiji stanovnici tvrde da je pretvorena u “malo Sutomore”.

“Više od 100 stanara Njegoševe ulice potpisalo je peticiju koju smo dostavili nadležnim organima i ombudsmanu da nas zaštite. Nije problem radno vrijeme lokala, već buka koja je nesnosna i to treba precizirati, kontrolisati. Ne možemo da organizujemo život. Ljeti prozore ne možemo da otvorimo, a noću ne možemo da spavamo. Mi ne tražimo nikakav 'policijski čas' za ugostiteljske objekte već samo da se mi ispoštujemo i da imamo mir u svojim domovima koji godinama nemamo”, istakao je Slaviša Roganović stanovnik Njegoševe ulice.

Lokali u užem gradskom jezgru, kazao je Stevo Glomazić, bukvalno se utrkuju u tome ko će jaču muziku da pusti.

Mira nemaju ni stanari u Ulici Narodnih heroja, a iz četiri tamošnje stambene zgrade takođe su poslali dopis nadležnim da ih zaštite od, kako navode, konstantnog uznemiravanja od buke iz kafića.

Sekretar Sekretarijata za finansije Sanija Fatić pojasnila je da se Nacrt odnosi samo na radno vrijeme, a da se jačina zvuka i postojanje ili nepostojanje zvučne izolacije u lokalima reguliše nekim drugim odlukama i pravilnicima koje donose resorna ministarstva.

Nacrt odluke pripremili su nadležni lokalni sekretarijati u saradnji sa Komunalnom policijom koja je zadužena za kontrolu poštovanja pravila. Načelnik Komunalne policije Novica Milović istakao je da su poslednjih mjeseci znatno pojačali kontrole u odnosu na raniji period i da su odgovorili na svaku prijavu građana.

“Nova odluka je pripremljena upravo zbog sve češćih pritužbi. Tražili smo od Centra bezbjednosti podatke o broju prekršaja ili izvršenja krivičnih djela ispred ugostiteljskih objekata i pripremili nacrt u skladu s prijavama od strane građana koji su se nama žalili. Problemi se mogu regulisati da svi budu zadovoljni, a oni koji budu kršili pravila neće izbjeći sankcije”, istakao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније