Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2019. 12:58 >> 12:24

NIKŠIĆ

Za zapošljavanje visokoškolaca 250 hiljada eura

U Nikšiću će ove godine biti zaposleno oko 100 mladih visokoškolaca za koje će se iz lokalnog budžeta izdvojiti 250 hiljada eura, odlučeno je danas na sjednici nikšićke Skupštine.

Riječ je o Programu podsticanja zapošljavanja mladih do 30 godina sa visokom stručnom spremom koji se nalaze na evodenciji Biroa rada i imaju prebivalište u Nikšiću.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje u Skupštini Opštine Nikšić, Milan Korać rekao da je Program, čiji je inicijator Opština, planski dokument koji se prvi put donosi u Crnoj Gori.

"Namjera Programa je da se zaposle visokoškolci i da steknu dovoljno praktičnog rada kako bi ostali u svojoj državi i jedan broj njih dobio i trajno zaposlenje", ukazao je Korać.

Program će, kako je naveo, biti finansiran iz opštinskog budžeta u iznosu od 250 hiljada eura, od čega će zaposleni dobijati po 200 eura mjesečno uz obavezu poslodavca da im uplaćuje najmanje toliki iznos.

"Pravo učešća imaju svi poslodavci koji posluju na teritoriji nikšićke opštine, bez obzira da li im je sjedište u Nikšiću", objasnio je Korać.

Direktorka Biroa rada, Rajka Radonjić, kazala je da je riječ o konkretnom podsticaju koji će osnažiti poziciju mladih i njihov status.

"Na evidenciji Biroa rada u Nikšiću nalazi se 3.808 osoba od kojih je mladih od 15 do 29 godina 847. Na evidenciji je i 890 visokoškolaca, a mladih sa završnim srednjim stepenom obrazovanja, do 29 godina, 326 ili 36 odsto", precizirala je Radonjić i dodala da je to razlog što su upravo visokoškolci u fokusu programa.

Prema njenim riječima, na evidenciji Biroa krajem prošle godine bilo je 1.067 manje nezaposlenih u odnosu na 2017. godinu.

Odbornica Socijaldemokrata, Aleksandra Jovanović, smatra da će ta opštinska inicijativa imati pozitivan efekat i doprinijeti da Nikšić bude grad u kojem mladi vide šansu, ali i da se smanji njihov odlazak.

Odbornik Demokratske partije socijalista, Marko Burić, rekao je da je Program realizacija još jednog predizbornog obećanja te partije i njenog predsjednika Mila Đukanovića koji je u Nikšiću najavio zapošljavanje mladih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније