Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2019. 14:26   >>  14:26

MIRANOVIĆ NAJAVILA

Izabrani ljekari imaće više vremena za pacijente

Zakazivanje specijalističkih pregleda u domovića zdravlja od ponedjeljka će biti obaveza medicinskih sestara pa će izabrani ljekari imati više vremena za pacijente, kazala je generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta i unapređenje ljudskih resursa u Ministarstvu zdravlja Vesna Miranović. Ona je gostujući na Radiju Crne Gore najavila i druge novine u elektronskom zakazivanju koje će rasteretiti ljekare u domovima zdravlja.

Miranović je kazala da je crnogorsko zdravstvo znatno napredovalo posljednjih godina, što potvrđuje i novi izvještaj Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa. Međutim, dodaje, i dalje ga treba unapređivati.

"Slaba tačka je primarni nivo. Analiza Svjetske zdravstvene organizacije pokazala je da bi trebalo da izabrani doktor ima više vremena za pacijenta. Da bi se to omogućilo, već od ponedjeljka namjeravamo da zakazivanje specijalističkih pregleda bude obaveza medicinske sestre, a ne izabranog ljekara, kao do sada, kazala je Miranović.

Direktorica direktorata najavljuje još novina u elektronskom zakazivanju.

"Pripremamo platformu koja će se nalaziti u Fondu za zdravstveno osiguranje i neće moći da se mijenja. Izabranim doktorima biće dostupni termini specijalističkih pregleda za cijelu godinu, čime će se riješiti problem kontrolnih pregleda. Ljekari iz bolnica, u slučaju da im zatreba mišljenje kolega iz Klničkog centra CG, moći će pacijentu da zakažu pregled", kazala je Miranović.

Ona je najavila da se razmatra ideja da kad specijalista propiše terapiju, da je i proslijedi apotekama, tako da pacijenti zbog toga neće morati opet da idu kod svog izabranog doktora.

Sve te mjere, prema riječima Miranović, rasteretiće ljekare u domovima zdravlja i omogućiti im da se više bave prevencijom.

"To je osnovni cilj primarne zaštite jer je prevencija najbolji alat pomoću kojeg se prepoznaju osobe u riziku od prijevremenog umiranja, a i smanjuje troškove u zdravstvu", zaključila je Miranović.


Radio Crne Gore, Julijana Žugić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније