Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2019. 14:38 >> 14:07
2

RASTODER

Petnjici potrebna nova populaciona politika

Petnjici je potrebna nova demografska politika, kazao je član Opštinskog odbora Demokrata Petnjice Nihad Rastoder. U tom smislu, predložio je tri rješenja: prvo, potrebno je da se lokalna socijalna politika fokusira na stimulisanje nataliteta za svako novorođeno dijete; drugo, pružanje pomoći mladim bračnim parovima pri zaposlenju; treće, opština da subvencioniše nabavku udžbenika i posebno da pomogne roditelje socijalno ugroženih učenika.

"Usljed teškog socio-ekonomskog statusa stanovništva, loše putne mreže, zatvaranja radnih mjesta, gašenja fabrika, a što je prouzrokovano pljačaškim privatizacijama, prisutna je snažna migracija stanovništva iz sjeverne u centralnu i južnu regiju, kao i van granica naše zemlje", kazao je Rastoder.

Osim migracije, opštine na sjeveru zemlje, kako je kazao, suočavaju se i sa negativnim prirodnim priraštajem.
U prvih devet mjeseci 2018. godine prirodni priraštaj bio je negativan u čak 15 crnogorskih opština, među kojima je, dodaje, i Petnjica.

"Koliko je zapravo alarmantno stanje u bihorskoj opštini govori i podatak iz 2015. godine. Naime, broj beba rođenih na teritoriji opštine Petnjica u 2015. godini bio je 12. Poražavajuće, ali istinito, svakog mjeseca rodila se samo jedna beba. Danas u Petnjici osnovnu školu pohađa ukupno 58 đaka prvaka sa trendom pada broja učenika iz godine u godinu. Kao što smo i ranije isticali, samo u zaseoku Ćemani, selo Vrbica, od ukupno 57 kuća čak 41 je prazna. Trenutno u pomenutom zaseoku živi oko 50 stanovnika, a od toga je 11 djece", navodi se u saopštenju.

Rastoder poručuje da negativan prirodni priraštaj i veoma izraženo iseljavalje stanovnika petnjičke opštine, i ono što posebno zabrinjava, masovni odlazak mladih, uslovljava krajnje neizvjesnu budućnost ove opštine.

Stanje je, tvrdi, više nego alarmantno. On poručuje da je svima jasno da su neophodne hitne mjere i kapitalna ulaganja, kako bi građani Petnjice, i, uopšte sjeverne regije, ostali na svojim ognjištima i predlaže tri rješenja.

"Prije svega, Petnjici je potrebna nova demografska politika. U tom smislu, predlažemo tri konkretna rješenja: prvo, potrebno je da se lokalna socijalna politika fokusira na stimulisanje nataliteta za svako novorođeno dijete; drugo, pružanje pomoći mladim bračnim parovima pri zaposlenju; treće, opština da subvencioniše nabavku udžbenika i posebno da pomogne roditelje socijalno ugroženih učenika", kazao je Rastoder.

On dodaje da je ravnomjerni regionalni razvoj, koji će pratiti veća budžetska ulaganja, neophodan uslov kako bi zaustavili stagnaciju, migraciju i uopšte ekonomsko posrtanje Petnjice i ostalih opština na sjeveru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније