Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Agencije, objavila B.B. ]

03. 03. 2019. 09:56 >> 09:23
2

UNICEF UPOZORAVA

Broj oboljelih od malih boginja alarmantan

Broj slučajeva malih boginja u svijetu je alarmantan, saopštio je Unicef, a među zemljama sa velikim brojem oboljelih je i Srbija. U Crnoj Gori u 2018. zabilježeno 203 oboljela u odnosu na 2017. kada nije bilo pojave ove zaraze bolesti.

Situacija je najkritičnija u deset zemalja koje čine 74 odsto ukupnog povećanja, a među njima je i Srbija na šestom mjestu.

Deset zemalja sa najvećim povećanjem broja oboljelih su Ukrajina sa nešto više od 30.000 oboljelih, zatim Filipini, Brazil, Jemen, Venecuela, Srbija sa gotovo 4.500 oboljelih, Madagaskar, Sudan, Tajland i Francuska sa gotovo 2.300 oboljelih.

O povećanju broja slučajeva malih boginja u 2018. u odnosu na 2017. izvijestilo je 98 zemalja, među njima i Crna Gora koja je sa 203 oboljela treća na listi zemalja sa velikim brojem zabilježenih slučajeva malih boginja u 2018, a koje nijesu imale slučajeve u 2017. godini.

Epidemija je nastala zbog toga što određene grupe u opštoj populaciji nijesu bile vakcinisane, saopštio je Unicef.

Kako se dodaje, epidemija je ukazala na značajan broj odraslih osoba koje nijesu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane, kao i da ima dosta djece mlađe od pet godina koja nijesu vakcinisana zbog oklijevanja roditelja uzrokovanog glasinama o kvalitetu i bezbjednosti MMR vakcine i navodnoj povezanosti sa autizmom.

"Ovo je poziv za uzbunu. Imamo bezbjednu, efikasnu i jeftinu vakcinu protiv ove izuzetno zarazne bolesti - vakcinu koja je u posljednje dvije decenije godišnje spasila milion života", izjavila je Henrieta H. Fore, izvršna direktorka Unicef-a.

Unicef je uputio hitan apel vladama, zdravstvenim radnicima i roditeljima da učine više da se zaustavi bolest kroz razumijevanje da su vakcine bezbjedne i efikasne i da mogu da spasu život djece, vakcinaciju sve djece uzrasta od šest mjeseci i pet godina tokom epidemije i obuku i opremanje zdravstvenih radnika kako bi mogli da pruže kvalitetnu uslugu.

Iz Unicef-a upozoravaju da su male boginje visoko zarazne, više nego ebola, tuberkuloza ili grip. Virus može da se prenese čak i dva sata nakon što zaražena osoba napusti prostoriju. Prenosi se kroz vazduh i inficira respiratorni trakt, što može da dovede do smrti pothranjene djece ili beba koje su previše male da bi dobile vakcinu. Kada nastupi zaraza, ne postoji konkretan način da se bolest liječi, te je vakcinacija jedini način da se spasu životi djece.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније