Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Radio Jadran ]

03. 03. 2019. 12:30 >> 11:57

CRNOGORSKI POMORCI

Biometrijska matrikula zaštita ili novi namet?

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova razvija softversko rješenje sa detaljnom izradom baze podataka pomoraca, objedinjavanjem sistema Lučkih kapetanija.

Izrada biometrijskih matrikula i štampanje breveta/sertifikata/endorsmenta biće u formatima usklađenim sa konvencijom ILO 185 (konvencija Međunarodne organizacije rada o identifikaciji pomoraca).

Kako je saopšteno iz Unije pomoraca, intezivno se radi na tome da sistem bude u funkciji od 1. jula, dok bi potpuno bio operativan 1. januara 2020. godine, nakon čega bi stari način izdavanja matrikula i breveta otišao u istoriju.

U kapetanijama će biti instalirana “biometrijska” foto oprema, slična onoj u MUP-u, a fotografije na brevetama više neće biti lijepljene, već integrisane u dokument.

Ova informacija je, ipak, nepotpuna, jer nije razjašnjeno šta su predstavnici Ministarstva i Unije dogovorili, smatra prvi čovjek Trening centa Azalea, kapetan Nenad Lazović.

"U ovom trenutku je jako teško reći šta su oni zamislili, kada niko od nas ne zna, čak ni ja koji sam iz struke, a pričao sam sa kapetanijama. Lučki kapetan i pravnik su mi rekli da ne znaju na koji način će se to raditi. Samim tim ovo je malo preuranjeno", ističe on.

Nepoznato je da li će ta biometrija biti uvezana sa svim što je potrebno jednom pomorcu ili predsatavlja samo još jedan birokratski korak od kojeg će pomorac dobiti samo dodatni trošak, dodaje Lazović.

Jer, biometrija treba da pomogne, da se konačno na sistematičan način sva dokumenta objedine kako bi pomorac dobio ispravu sa kojom može da putuje.

"Mislim da je to potpuno isti tip sertifikata kojeg sada imamo, samo što na njemu neće biti zalijepljena slika fotografa, već ova biometrijska. Zbog toga se postavlja pitanje: pošto se pomorski dokumenti mijenjanu svakih pet godina, a biometrijska fotografija traje 10 godina, zašto bi se slikavali dva puta", komentariše Lazović.

Kako navodi, nije protiv biometrije, ali neophodno je adekvatno objašnjenje šta se krije iza tog procesa i kakvu će koristi od toga imati pomorci.

Nejasno je i zbog čega se takav sistem ne uvede u područnim jedinicama MUP-a, a ne samo u barskoj i kotorskoj Kapetanijij, jer Crna Gora ima pomorce i u drugim gradovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније