Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

04. 03. 2019. 15:17 >> 14:44

SARADNJA UCG I UCA

Osnovan Balkanski institut za nauku i inovacije

Balkanski institut za nauku i inovacije (BISI), kao rezultat strateške saradnje Univerziteta Crne Gore (UCG) i Univerziteta Azurne Obale (UCA) iz Francuske, osnovan je danas potpisivanjem ugovora između ove dvije visokoškolske ustanove.

Ugovor su potpisali rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić i rektor Univerziteta Azurne obale Žan Mark Gambodo, a Institut će omogućiti zajedničko djelovanje na realizaciji naučnih istraživanja, inovativnih projekata i stručne obuke.

Nikolić je istakao da će se uspostaviti interakcija između fakultetskih jedinica, naučnika, studenata, kao i saradnja sa privrednim sektorom.

"Sporazum je rezultat dugogodišnje saradnje, uzajamne podrške i uzajamnog interesa dva univerziteta. Prethodio mu je Memorandum o saradnji koji je potpisan krajem septembra prošle godine. Ovo je još jedna od značajnih aktivnosti na polju internacionalizacije koja će uticati na bolje međunarodno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore. Institut će se strateški pozicionirati i kao Regionalni naučni kamp to jest Centar, a sve u cilju objedinjavanja istraživačkih inovativnih kapaciteta zemalja Balkana i Jugistočne Evrope", rekao je Nikolić.

Gambodo je naglasio da otvaranje Instituta predstavlja dublji vid saradnje između ova dva univerziteta, kao i važnu ulogu Univerziteta Crne Gore, koji je prema njegovim riječima vodeći partner u regionu jugoistočne Evrope.

Direktor BISI Instituta profesor Srđan Redžepagić sa Univerziteta Azurne Obale izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja Ugovora koji obuhvata saradnju univerziteta u oblasti inovacija, naučnih i tehnoloških informacija sa Balkanom.

"Naš cilj je da zajedno uspostavimo projekte koji kombinuju istraživanja i inovacije od samog početka na specifičnim temama uspostavimo razvoj novih projekata, organizujemo naučne razmjene između istraživačkih struktura dva partnerska univerziteta, ali i da razvijemo međunarodne obuke na nivou osnovnih, master i doktorskih studija kroz saradnju između postojećih studisjkih programa i kurseva dva partnerska univerziteta", kazao je Redžepagić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније