Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

05. 03. 2019. 14:44 >> 14:11

BUDŽET PROGRAMA IPA

Za bolju vladavinu prava više od 13 miliona eura

Više od 13 miliona eura iz IPA fondova biće iskorišćeno za unapređenje sistema vladavine prava u Crnoj Gori, povećanjem efikasnosti institucija i uspostavljanje sistema unapređenja i zaštite ljudskih prava u skladu sa najboljim praksama Evropske unije.

Budžet programa IPA 2018, je 44,2 miliona eura i usmjeren je na podršku oblastima: vladavina prava i temeljna prava, poljoprivreda i ruralni razvoj, zdravstvo i socijalna zaštita, evropske integracije, programi Evropske unije, Instrument za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD II) i civilno društvo.

Evropska komisija je, kako podsjećaju iz Kancelarije za evropske integracije (KEI), krajem prošle godine Crnoj Gori odobrila 13,5 miliona eura iz programa IPA 2018, za projekat "Podrška sektoru vladavine prava i temeljnih prava".

Iz Kencelarije su objasnili da će u dijelu pravosuđa, 2,6 miliona eura biti iskorišćeno za rekonstrukciju i adaptaciju devet sudova u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Beranama i Kotoru.

"Pored toga, 4,4 miliona biće uloženo u infrastrukturu u oblasti sistema izvršenja krivičnih sankcija, izgradnjom četiri nova objekta u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija - prijavnice, multifunkcionalnog objekta i otvorenog zatvora i Specijalne zdravstvene ustanove", saopšteno je iz KEI agenciji MINA.

Kako navode, za podršku primjeni Jedinstvenog informacionog sistema pravosuđa opredijeljeno je 2,3 miliona eura, što će omogućiti uvezivanje subjekata u pravosudnom sistemu i efikasno prikupljanje i obradu podataka.

Iz KEI dodaju da je, imajući u vidu potrebe Crne Gore u oblasti upravljanja migracijama, 400 hiljada eura opredijeljeno za izgradnju smještajnih kapaciteta u novom Centru za azilante koji će se nalaziti u blizini graničnog prelaza Božaj, kao i za podršku sprovođenju propisa u ovoj oblasti.

"S ciljem smanjenja bezbjednosnih rizika, u dijelu nelegalne međunarodne trgovine ljudima i robama, biće obezbijeđena specijalizovana oprema za Upravu carina, kao i rekonstrukcija tri carinske ispostave, ukupne vrijednosti 1,9 miliona eura. Dodatnih 350.000 biće uloženo u nabavku nove opreme za strukture koje se bave sprečavanjem pranja novca i finansiranje terorizma", kazali su iz KEI.

U oblasti ljudskih i temeljnih prava, kako se navodi, 1,5 miliona eura biće utrošeno za unapređenje kapaciteta ključnih aktera u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava i za olakšavanje pristupa lica smanjene pokretljivosti i sa invaliditetom zgradama centara za socijalni rad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније