Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

05. 03. 2019. 19:29 >> 18:56

PROFESORI FILOZOFSKOG U SLOVENIJI

Proširena naučna i pedagoška saradnja

U okviru realizacije bilateralnog projekta Crna Gora – Slovenija, "Vrednovanje geodiverziteta planinskih područja Crne Gore i Slovenije", profesori Filozofskog fakulteta iz Nikšića su boravili u Sloveniji od 26. februara do 1. marta.

Tokom boravka održano je više sastanaka na kojim je utvrđen redosled postupaka koje je potrebno uraditi kako bi ovaj veoma vrijedan projekat bio realizovan, kao i više radnih posjeta važnim institucijama koje će biti uključene u realizaciju projekta.

Na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, prof. dr Goran Barović je govorio o strukturi Univerziteta Crne Gore i Filozofskog fakulteta u Nikšiću, a doc. dr Gojko Nikolić je govorio o geodiverzitetu Crne Gore.

Profesore Filozofskog fakulteta iz Nikšića je primio dekan Filozofskog fakulteta iz Ljubljane prof. dr Roman Kuhar sa saradnicima.

Tokom sastanka razgovarano je o dosadašnjoj saradnji fakulteta kao i planovima za dalju saradnju.

Tokom posjete Institutu za istraživanje krša u Postojni, koji je dio SANU, delegaciju je primio dr Andrej Mihevc, koji je predstavio dosadašnji rad instituta, trenutne projekte i neke od planova za buduća istraživanja.

Ovaj Institut predstavlja jednu od najznačajnijih institucija koje se bave istraživanjima krša u Evropi. Formiran je 1947. godine i trenutno ima 23 stalno zaposlena koji su angažovani na realizaciji projekata instituta. U katastru instituta trenutno je obrađeno preko 13.000 speleoloških objekata, a jedna od prepoznatljivih aktivnosti Instituta je i Međunarodna škola karsta koja je počela sa radom 1993. godine i svake godine okuplja istraživače iz cijelog svijeta.

Delegacija fakulteta je posjetila i Geografski institut "Anton Melik", gdje je razgovarano o budućoj saradnji, novim istraživanjima u Crnoj Gori i Sloveniji, pisanju radova i njihovom objavljivanju u časopisima koji su rangirani u međunarodnim bazama podataka. Institut ima sedam geografskih odjeljenja, i dio je SANU, na kojima je angažovano oko 30 zaposlenih. Institut radi na realizaciji nacionalnih i međunarodnih projekata.

Rezultat ove posjete je dogovor o nastanku i proširenju saradnje na naučnom i pedagoškom nivou, kao i realizaciji novih projekata.

U delegaciji koja je boravila u Sloveniji bili su i saradnici u nastavi mr Duško Vujačić i mr Goran Grozdanić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније