Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

06. 03. 2019. 07:07 >> 06:34
11

NACRT ZAKONA

Taksijem se neće moći od grada do grada

Za nekoliko mjeseci moglo bi da bude zabranjeno da stanovnik Podgorice do Danilovgrada ide taksijem, ukoliko ove dvije opštine nemaju sklopljen sporazum.

 

Ovakva praksa, piše u Nacrtu zakona o drumskom saobraćaju, važiće za sve opštine, pa će taksisti voziti isključivo na teritoriji grada u kome su registrovani, odnosno gdje im je izdata licenca.

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je zbog ovoga, ali i drugih spornih novina u Nacrtu zakona juče poslala primjedbe Ministarstvu saobraćaja, odnosno Radnoj grupi koja je pripremila taj dokument, pišu Vijesti.

Traže da se ne primjenjuju ove odredbe, ali i da budu racionalniji zakonski zahtjevi za neke druge.

Iz UPCG su Vijestima kazali da, iako krovna poslodavačka organizacija, nijesu bili uključeni u izradu dokumenta.

“Predloženim rješenjem da se na teritoriji druge lokalne samouprave ne može vršiti prijem putnika osim u slučajevima kad postoji sporazum između opština, a što je u praksi nemoguće, ograničava se pravo korisnika usluge na slobodan izbor prevoznika. Predloženo zakonsko određenje dovelo bi do nejednakosti taksi prevoznika,koji djelatnost obavljaju na različitim teritorijama jedinica lokalne samouprave, pa bi se moglo desiti da sporazum postoji između Podgorice i Kotora, ali ne i između Podgorice i Nikšića, pa auto taksi prevoznici iz Nikšića i Kotora ne bi bili ravnopravni i auto taksi prevoz ne bi mogli obavljati pod jednakim uslovima u dijelu prijema putnika na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave”, istakli su iz UPCG.

Naveli su da će se u zakonom predviđenom roku uključiti u javnu raspravu i na taj način, nakon konsultacija sa članovima iz sektora UPCG za saobraćaj, svojim predlozima pokušati unaprijediti tekst, kako bi se upodobio kako sa djelatnostima privrednih subjekata i njihovom poslovanju, tako i javnom interesu koji se ogleda u povoljnijem poslovnom ambijentu.

Iz UPCG su istakli da je predviđeno da se uvode uslovi u dijelu posjedovanja osnovnih sredstava enormno visoke vrijednosti, koje određeni broj preduzeća neće moći da ispuni.

“Nameće se i pitanje neravnopravnog položaja subjekata koji se bave prodajom vozila koji će se negativno odraziti na one koji u svojoj ponudi nemaju vozila od 30.000 eura ili skuplja. Osim toga, zabranom obavljanja djelatnosti sa vozilima u zakupu ograničava se primjena Zakona o obligacionim odnosima”, tvrde iz UPCG.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније