Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

07. 03. 2019. 14:59   >>  14:32 3

INVESTITOR SAOPŠTIO

"Na Mamuli nema nedozvoljenih radova"

Na Mamuli će nakon formiranja pomoćnih sadržaja ispod platoa, zemljani nasip biti vraćen, a plato dobiti originalan izgled. Svi radovi na rekonstrukciji i adaptaciji utvrđenja Mamula na ostrvu Lastavica u skladu su sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima i pod nadzorom su relevantnih stručnjaka i državnih institucija, saoptšteno je iz Magne, PR agencije OHM Mamula Montenegro.

"Projekat Mamula radi se po najvišim svjetskim standardima za obnovu kulturnih dobara", navodi se u saopštenju.

Iz OHM Mamula Montenegro podsjećaju da su se svi pripremni radovi na ostrvu realizovali u Zakonom striktno propisanoj proceduri i na bazi Saglasnosti Vlade za odvijanje pripremnih radova većeg obima broj: 07-2163 od 20. jula 2017.

"Uostalom, OHM Mamula Crna Gora je još 12. oktobra 2017., u informaciji za javnost kojom je najavljen početak pripremnih radova, saopštio da će radovi, pored ostalog, podrazumijevati i 'uklanjanje zemljanog nasipa na centralnom platou ostrva i iskop do kote terena', tako da se ne radi ni o kakvim neočekivanim ili nedozvoljenim radovima".

Pojašnjavaju da zemljani radovi na centralnom platou na kojima je angažovana mehanizacija, podrazumijevaju raščišćavanje zemlje i stijenskog materijala. A da će nakon formiranja pomoćnih sadržaja ispod platoa, zemljani nasip će biti vraćen, a plato dobiti originalan izgled.

"Podsjećanja radi, pripremni radovi obuhvataju i ograđivanje lokacije na kojoj će se izvoditi radovi, pozicioniranje privremenih objekata u funkciji rekonstrukcije objekta, dopremu materijala i opreme, trasiranje privremenih saobraćajnica za dovoz i odvoz, montažu sanitarnih objekata, te čišćenje lokacije od korova i biljaka koje ugrožavaju stabilnost postojeće konstrukcije, u skladu sa Saglasnošću za izvođenje pripremnih radova i konezervatorskim uslovima za ovaj lokalitet, koje je izdalo Ministarstvo kulture", navodi se u saopštenju.

IZ OHM Mamula preciziraju i da planirani radovi podrazumijevaju i skladištenje i sakupljanje originalnih elemenata konstrukcije i kamene plastike koja će biti naknadno ugrađena na odgovarajućim pozicijama na objektu, uklanjanje zemljanog nasipa na centralnom platou ostrva i iskop do kote terena, izgradnju i instalaciju autonomnog gradilišnog elektro i vodovodnog napajanja, lociranje i pripremu privremene deponije građevinskog otpada i slično.

"Projektom revitalizacije ostrva Lastavica sa utvrđenjem Mamula dobiće se 'boutique' hotel&spa visoke klase sa 34 sobe, memorijalnim muzejom, četiri ugostiteljska objekta, prodavnicom, bazenima, klubom za vodene sportove na nemotorni pogon. Pristup lokaciji će ostati slobodan".

U saopštenju se dodaje da je švajcarski Orascom Development Holding, koji u Tivtu razvija projekat Luštica Bay, vrijedan 1,1 milijardu eura, sklopio je ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na 49 godina.

"Posredstvom svoje kompanije u Crnoj Gori, OHM Mamula Montenegro, Orascom planira da obnovi ostrvo i tvrđavu Mamula poštujući pejzaž i arhitekturu i obezbjeđujući zaštitu istorijske vrijednosti lokacije", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније