Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

07. 03. 2019. 15:30 >> 14:57

KAŠĆELAN PORUČIO

Unaprijediti odnose s Višegradskom grupom

Crna Gora i zemlje članice Višegradske grupe (V4) imaju dobre političke odnose koje bi trebalo dodatno unaprijediti u oblasti ekonomije, turizma, energetike, obrazovanja, ali i u drugim sferama, ocijenjeno je na sastanku gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa ambasadorima država Višegradske grupe.

 

O evropskoj perspektivi Crne Gore i značaju Višegradske grupe Kašćelan je razgovarao sa ambasadorom Slovačke Romanom Hlobenom, Češke Republike Karelom Urbanom, Mađarske Jožefom Neđešijem i ambasadorom Poljske Arturom Dmohovskim.

“Ambasadori su podsjetili da je Višegradska grupa podržala članstvo Crne Gore u NATO, navodeći da naša država ima podršku V4 i u težnji da postane članica Evropske unije. Oni su ocijenili i da je politika proširenja Evropske unije, kroz primjer Crne Gore, „dinamična i živa“, podsjećajući i da je u EU, region koji obuhvata V4, prepoznat kao promoter proširenja”, navodi se u saopštenju Prijestonice.

Sagovornici su se tokom sastanka podsjetili svih uspjeha kroz koje je prošla Crna Gora od obnove nezavisnosti do danas, kao i na postignute rezultate na domaćem i međunarodnom planu. Ocijenjeno da postoji prostor i za saradnju Prijestonice Cetinje i Višegradske grupe kroz različite projekte.

Kašćelan je ambasadorima predstavio i različite mogućnosti za saradnju Prijestonice Cetinje sa Višegradskom grupom.

“Posebno je istakao mogućnosti biznis zone Obod, kao i saradnju u oblasti turizma, kulture i ekologije. Gradonačelnik je pozvao ambasadore da razmotre mogućnost predstavljanja svojih zemalja ili Višegradske grupe u toku festivalskih programa prvog Montenegro Beer Festa”, navodi se u saopštenju.

Nakon susreta u zgradi Prijestonice Cetinje, gradonačelnik i ambasadori su posjetili cetinjsku Gimnaziju, gdje su razgovarali sa učenicima o Višegradskoj grupi, njenim vrijednostima, zajedničkoj istoriji, planovima za budućnost, kao i benefitima koje je njihovim zemljama donijelo članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније