Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

08. 03. 2019. 14:45 >> 14:07

RADIONICA U TUZIMA

Savjeti da unaprijede kvalitet i preradu mlijeka

Radionica za poljoprivrednike, posvećena unapređenju prerade mlijeka na gazdinstvima i kvaliteta mlijeka i mlječnih proizvoda održana je danas u Tuzima.

Predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, razgovarali su sa okupljenim poljoprivrednim proizvođačima o higijeni na farmi, čuvanju mlijeka i ishrani muznih grla, kao i mogućnostima i načinu ostvarivanja podrške u obliku premija za mlijeko koje predaju mljekarama i premija u slučaju da mlijeko prerađuju na gazdinstvu.

U saopštenju Ministarstva se dodaje da za mlijeko koje daju u otkup imaju mogućnost da dobiju osnovnu premiju u iznosu od 6 centi po litru, uz dodatno povećanje premija za maksimalno 4 centa za mlijeko koje je u skladu sa EU kriterijumima kvaliteta.

"Zbirno, sa maksimalnom podrškom od deset centi po litru i iznosom koji dobijaju od mljekara, crnogorski farmeri mogu ostvariti otkupnu cijenu mlijeka koja je među najvećom u regionu i Evropi. Dodatno, oni koji prerađuju mlijeko na svom gazdinstvu imaju pravo na osnovnu premiju od 6 centi po litru. Da bi što više naših proizvođača ostvarivalo maksimalnu cijenu mlijeka i imalo priliku da se na tržištu izbori kvalitetom, Ministarstvo opredjeljuje i posebnu podršku za dostizanje propisanog kvaliteta mlijeka. Kroz javni poziv omogućeno im je da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto, odnosno 70 odsto, za nabavku opreme i sredstava za mljekarstvo(automatskih muzilica, adekvatnih kanti za mlijeko, laktofriza i druge opreme i sredstava za dezinfekciju. Dodatnih 10 odsto podrške imaju mladi poljoprivrednici. Upotrebom savremene mljekarske opreme na farmi obezbjeđuje se proizvodnja mlijeka i mlječnih proizvoda visokog kvaliteta" navodi se u saopštenju.

Radionici je prisustvovalo više desetina proizvođača. U skladu sa potrebama njihovih gazdinstava, pojašnjene su detaljno mogućnosti i procedure prijavljivanja za podršku.

Proizvođači su pokazali interesovanje i za druge mjere Agrobudžeta. Posebno su se zanimali za podršku za nabavku novih grla stoke i širenje proizvodnje, s obzirom na to da su izrazili zadovoljstvo otkupom mlijeka koji imaju u saradnji sa jednom od mljekara. Saopšteno im je da će početkom naredne sedmice biti objavljen javni poziv za podršku unapređenju stočnog fonda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније