Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Boka news, Objavila: J.B.Č. ]

10. 03. 2019. 17:04   >>  16:33

BOKA

Zaplijenjene mreže, parangali, vrše

Koordiniranom akcijom Jedinice patrolnih brodova Centra bezbjednosti Herceg Novi i inspektora za ribarstvo, u petak je u Boki Kotorskoj sprovedena još jedna u nizu uspješnih akcija uklanjanja nelegalnih i neobilježenih ribarskih alata, po akcionom planu MPRR-a u borbi protiv krivolova i nelegalne distribucije ribe i morskih organizama, prenosi Boka news.

kako su kazali iz neformalne grupe sportskih ribolovaca i ljubitelja prirode Crne Gore "Stop krivolovu", u reonu Tivatskog zaliva, na potezu Solila-Kukuljina, pronađene su nelegalno postavljene i neobilježene: tri vrše, od kojih je jedna bila nerealno velikih dimenzija, 10 parangala, od kojih je svaki brojao između 70 i 100 udica i veliki broj mreža. Jedna (sastavljena od 3 platna) u dužini od preko kilometar i dvesta metara (1,2 km), jedna od preko 200 metara i jedna od preko 300 metara.

Oni napominju da po zakonu o Morskom ribarstvu i marikulturi, najduža mreža koja se može koristi u ovom vidu ribolova je 160 metara, tako da su pronađene i izvađene mreže, u svakom pogledu nelegalne, čak i da je neka od njih u vlasništvu lica sa dozvolom za mali privredni ribolov.

Ističu da mreža od preko kilometar i dvesta metara, što je dužina na koju, kako su kazali, odavno nijesu nailazili, govori o nedostatku svijesti onih koji su je postavili, i to u reonu Solila, inače prirodnog mrijestilišta.

"Svi zatečeni alati su uz veliki napor izvađeni i uništeni, a manja količina riba koja je u njima pronađena je vraćena u more! Dugujemo veliku zahvalnost momcima iz Jedinice patrolnih brodova i čamaca centra bezbjednosti Herceg Novi, i Inspektoru za ribarstvo na ogromnom trudu i požrtvovanju koji su danas uloženi u ovu akciju, jer pravi ribari i ribolovci znaju kako je teško ovolike količine mreža, vrša i parangala izvaditi iz mora, a pravi ljubitelji mora i poštovaoci ribe, koliko je u prirodnim mrijestilištima pogubno dejstvo ovakvih alata”, poručuju iz neformalne grupe sportskih ribolovaca i ljubitelja prirode Crne Gore "Stop krivolovu".

Broj za prijavu krivolova u Herceg Novom je 067/184-773, u Budvi 067/184-258, Baru 067/184-018, Ulcinju 067/184-196 i na Skaradskom jezeru 067/174-246 i 020/875-998.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније