Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

10. 03. 2019. 17:19 >> 16:44

PRAZNIK MIMOZE

U Novom se igrao picigin, uz Gorana Karana

Ljetnje slike danas stižu iz Herceg Novog, gdje je u okviru 50. Praznika mimoze održano takmičenje u piciginu.

Lopticom, ili balunom, se u plićaku plaže "Rafaelo" dodavalo deset ekipa sa po pet igrača, među kojima i popularni pjevač Goran Karan. Najbolja je bila ekipa Zelenika family, drugo mjesto pripalo je timu "Što'š pit", a treće su osvojile "Zeleničke igre".

Goran Karan, inače poznati ljubitelj ove igre, kasnije je picigin zamijenio pjevanjem i u svom prepoznatljivom stilu zabavio okupljenu publiku. Kazao je da mu je izuzetno drago što je došao u Herceg Novi.

"Sjajno mi je jer smo došli malo svirati, a malo i na picigin. Picigin je igra u kojoj igra pet najčešće muškaraca, a može i žena. Tu nema rezultata, ali namjera je da loptica ne padne. Prvo sviramo jedan set, pa onda se presvlačim u igrača. Igram sa ekipom Got. Mi u Splitu igramo na pješčanoj plaži. Ovdje je malo drugačije. More je hladno, ali stisnućemo se", kazao je Karan.

Govoreći o svojim pjesmama, Karan je rekao da želi da snimi nešto što do sada nije imao. Ne želi da se pjesmama ponavlja, ali je ponavljanje u redu kada je riječ o dolasku u Crnu Goru i to radi bar jednom godišnje.

"Lako se razumijemo, imamo iste namjere. Mi dođemo malo izromantizirati atmosferu, a onda vi doma napravite šta treba", našalio se Karan.

Direktorica Javne ustanove kulture "Herceg Fest", Gordana Porobić Krcunović, kazala je da je danas zvanično otvorena sezona igranja picigina i da za Herceg Novi mnogo znači promovisanje te tradicionalne igre.

"Ovakav turnir motiviše mlade ljude da se uključe, da igraju picigin. Tu je deset ekipa, i zadovoljstvo je što je sa nama danas Goran Karan", kazala je Porobić Krcunović.

Program 50. jubularnog Praznika mimoze predstavlja, kako je rekla, presjek svega onoga što se radilo tokom pola vijeka. Zato je raznovrstan, bogat, za sve ukuse i za sva čula.

Kako dodaje, sponzor ovog turnira je kompanija "Krušo", sa kojom se nada da će i ubuduće dobro sarađivati.

Kapiten pobjedničke ekipe Zelenika family, Predrag Banićević, kazao je da se ekipa za takmičenje nije mnogo pripremala, ali "zapeli su muški i osvojili prvo mjesto".

"Treba njegovati lijepe stvari. I ovo danas je stvarno bilo lijepo. Volio bih da se takmičenje u piciginu jedne godine održi u Zelenici, jer smo mi u tome najbolji. Još jednom bih htio da pozdravim ekipu "Debeli a srećni", jer su oni u ovome, ipak, najbolji. Ali mi smo ove godine imali sreće", kazao je Banićević, koji picigin igra skoro 40 godina.

Uroš Živanović iz Zelenike, koji je igrao za ekipu "Debeli a srećni", prošlogodišnjeg pobjednika, picigin igra od sedme godine, a učili su ga otac i stric. Kako ističe, ljepota picigina je u okupljanju i druženju.

"Danas smo došli da se družimo. Ovo smo igrali kao djeca. Svako ljeto igramo nekoliko partija. Tu smo da se zabavimo", kazao je Željko Stamenković iz mlade ekipe "Batovi".

Najstariji član ekipe "Zeleničke igre", Zoran Pestorić, pojasnio je da je picigin igra, koja za mnoge ljude nema smisla.

"Nema pobjednika, igra se za sebe, ne ze druge. Ali o tome se može diskutovati. Zapravo, igra se za sebe i za žene koje gledaju", našalio se Pestorić.

Specijalno priznanje za najmlađe učesnike dobila je ekipa "Kenguri".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније