Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 03. 2019. 17:02   >>  19:38 8

MINISTARSTVO TVRDI

Nema zaboravljenih radova na autoputu

Autoput Bar – Boljare najkompleksniji je razvojni infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, čiju realizaciju, prema istraživanjima javnog mjenja, podržava velika većina građana, kazali su iz Ministarstva saobraćaja. U realizaciji tog projekta, kako su kazali, nema zaboravljenih radova. Ističu i da sistemi vodosnabdijevanja i napajanja strujom nijesu namijenjeni samo za potrebe autoputa, već i za privredno-turistički razvoj sjevernog dijela Crne Gore.

"Ponovo podsjećamo crnogorsku javnost da na realizaciji projekta autoputa Bar-Boljare nema krivca personifikovanog u bilo kojoj ličnosti, jer prva ideja o potrebi realizacije ovog projekta veže se čak za 1969. godinu, dok je 2008. godine rađen i Detaljni prostorni plan autoputa Bar-Boljare i idejni projekat za njegovu prioritetnu dionicu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni ističu da se tokom pripreme, ali i realizacije projekta primat davao stručnim mišljenjima, stavovima i preporukama, i ocjenjuju da je po tome taj projekat i do sada bio prepoznat.

Tvrde da se ne može govoriti o propustima tokom njegove realizacije.

"Realizacija na bazi Idejnog projekta je uobičajena pojava kod kapitalnih infrastrukturnih projekta, a samim Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare zaključenog 26.2.2014. godine jasno je definisana bila obaveza Izvođača radova da u potpunosti prouči Idejni projekat, crteže i sve prateće podatke i dokumentaciju koju mu je stavio na raspolaganje Investitor i da se potpuno uvjerio u njihovu potpunost ili suprotno od toga najkasnije do datuma potpisivanja Ugovora", navodi se u saopštenju.

O postojanju naknadnih i nepredvidivih radova, dodaju, javnost je već upoznata.

Iz Ministarstva saobraćaja ističu i da sistemi vodosnabdijevanja i napajanja električnom energijom nijesu namijenjeni samo za potrebe autoputa Bar-Boljare, već i za potrebe naselja koja mu gravitiraju, odnosno za privredno-turistički razvoj sjevernog dijela Crne Gore.

"Kada je riječ o izgradnji sistema za napajanje električnom energijom, ističemo i da će kasniju otplatu kreditnih sredstava za njegovu izgradnju i upravljanje izgrađenom elektro-energetskom infrastrukturom, shodno Zakonu o energetici, preuzeti Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS)", kazali su iz tog vladinog resora.

Sa mogućnošću pojave naknadnih i nepredvidivih radova, kako su kazali, računalo se i prilikom zaključivanja Ugovora o projektovanju i izgradnji. Za realizaciju je, dodaju, i Ugovorom iz 2014. godine predviđena okvirna suma od 10 odsto u odnosu na ugovorenu vrijednost radova, odnosno iznos od 80.957.735,61 eura.

"U toku su relevantne ugovorne procedure u vezi sa realizacijom naknadnih i nepredvidivih radova, i po čijem okončanju će javnost biti upoznata sa dataljima. Ako imamo u vidu da je vrijednost ugovorenih radova 809.577.356,14 €, a da je okvirna suma predviđena za realizaciju naknadnih i nepredvidivih radova 80.957.735,61 €, dolazimo do vrijednosti od 890.535.091,75 €, kao vrijednosti izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, što je svakako značajno niži iznos u odnosu na onaj sa kojim se špekuliše", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju građane Crne Gore, kao krajnjeg Investitora i korisnika projekta, da u njegovoj realizaciji nema zaboravljenih radova.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније