Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 03. 2019. 17:41 >> 17:07

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Sve veće interesovanje za organsku proizvodnju meda

Interesovanje crnogorskih pčelara za bavljenje organskom proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda je sve veće, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tim povodom, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija i "Monteorganikom" Ministarstvo je organizovalo posebnu tematsku radionicu.

Radionica za grupu zainteresovanih pčelara održana je danas u Kući meda, u Danilovgradu.

"Prisutni pčelari upoznati su sa zakonskim odredbama i pravilima u organskom pčelarenju, načinom prijavljivanja, procesom kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji koja je znatno zahtjevnija od konvencionalne, ali omogućava dodatne benefite pčelarima i veću sigurnost potrošačima ovih proizvoda", navodio se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva su pojasnili zakonski okvir i način upisa u Registar subjekata u organskoj proizvodnji, što je uslov za bavljenje organskom proizvodnjom i za ostvarivanje prava na sredstva podsticaja koja su namijenjena organskoj proizvodnji, a koja podrazumijevaju dodatnu podršku.

Predstavnici kontrolnog i sertifikacionog tijela Monteorganika pojasnili su pčelarima kako funkcioniše sistem kontrole proizvodnje, proces sertifikacije proizvoda.

"Najveće interesovanje od strane pčelara odnosilo se na uslove koje treba da ispune prilikom prijave za postupak sertifikacije, odnosno koje materijale mogu upotrebljavati za izradu košnica. Takođe, jedno od važnih pitanja bio je i način prihrane i zdravstvene zaštite pčela i dostupnost organskih inputa na tržištu", kazali su iz Ministarstva.

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore je izrazio spremnost da pomogne organskim pčelarima u nabavci organskog šećera, koji je u ovom trenutku prepoznat kao neophodan za uspješno pčelarenje.

"Takođe, pčelarima su predstavljene mogućnosti podrške kroz aktuelne javne pozive Ministarstva, kroz Agrobudžet za 2019. Jedan od poziva odnosi se na bespovratnu podršku za nabavku kvalitetnog voska za organsku proizvodnju. Ujedno pčelarima su predstavljene i ostale mjere podrške, posebno za nabavku opreme za transport pčelinjih zajednica, kao i sve ostale mjere predviđene Programom unapređenja pčelarstva", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније