Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

12. 03. 2019. 07:08 >> 06:34
1

USVOJENA STRATEGIJA

Za zaposlene na UCG 260 stanova

Nedavno usvojene Strategije Univerziteta Crne Gore omogućiće rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u najvećoj obrazovnoj instituciji u zemlji. Naime, predviđena je dodjela povoljnih stambenih kredita, kao i izgradnja objekata, čime će se obezbjediti dodjela oko 259 stanova veličine 56 m2, pišu Dnevne novine.

 

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG), na čijem je čelu Duško Bjelica, nedavno je usvojio kratkoročnu Strategiju za rješavanje stambenih potreba dodjelom novčanih sredstava na UCG.

Takođe, usvojena je i dugoročna Strategija za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG obezbjeđenjem stambenog prostora pod povoljnim uslovima.

Kako se navodi u prvoj Strategiji, u koju su Dnevne novine imale uvid, riječ je o dokumentu koji se odnosi na kratkoročno rješavanje stambenih potreba putem dodjele novčanih sredstava.

“Razlog za donošenje strategije je veliki broj zahtjeva zaposlenih za rješavanje stambene potrebe putem kredita i poboljšanje uslova stanovanja, a posebno i odjeljenje Univerziteta da i na ovaj način zadrži kvalitetne kadrove na Univerzitetu”, navodi se u Strategiji koju je sačinila šestočlana komisija na čijem je čelu Radoje Korać.

Prije donošenja strategije sprovedena je anketa među 765 zaposlenih na UCG, od kojih se oko polovine opredijelilo za rješavanje stambenog pitanja dodjelom stana, dok je druga polovina bila za dodjelu kredita.

“Novčana sredstva koja bi Univerzitet mogao brzo realizovati bila bi dovoljna za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na ovaj način (dodjelom kredita i odobravanjem sredstava za poboljšanje uslova stanovanja)”, navodi se u dokumentu.

Kako bi se dodjela novčane pomoći realizovala, predviđeno je osnivanje Fonda za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu koji bi se finansirao iz sredstava od prodaje, otkupa i zakupa stanova, prodaje zemljišta, od zakupa poslovnih prostora i zemljišta, mjesečnih anuiteta od već dodijeljenih kredita za rješavanje stambenih potreba.

Takođe, Fond bi se finansirao od kredita, učešća sopstvenih sredstava zaposlenih u postupku rješavanja stambenih potreba, uplate sredstava ulagača kroz ugovore o ulaganju i udruživanju sredstava, a radi izgradnje stanova pod povoljnijim uslovima od tržišnih i drugih sredstava za rješavanje stambenih potreba.

Takođe, predviđeno je da se sredstva za dodjelu kredita obezbijede prodajom stanova u poslovno-stambenom objektu “Unistan II” u Podgorici, kao i zemljišta DUP “Univerzitetski centar”, koji se nalaze u svojini Univerziteta.

“Prihodovana sredstva po ovom osnovu usmjeravaju se za potrebe Razvojnog fonda UCG i Stambenog fonda UCG, i to: za Razvojni fond 30 posto, a za Stambeni fond 70 posto od ukupno raspoloživih sredstava”, dodaje se u kratkoročnoj Strategiji.

Kako se dodaje, plan realizacije Strategije je period 2019-2022 godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније