Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

12. 03. 2019. 07:18 >> 06:45

IZVJEŠTAJ POTVRDIO

Od deset prijavljenih jedan sudija prekršio Etički kodeks

U prethodna četiri mjeseca protiv deset sudija pokrenuti su postupci za utvrđivanje povrede kodeksa struke i ustanovljeno je da je jedan sudija prekršio Etički kodeks, navodi se u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za period od 20. oktobra 2018. do 20. februara ove godine, prenose Dnevne novine.

 

Naime, u predmetu u kojem je utvrđeno kršenje Etičkog kodeksa, Komisija za Etički kodeks Sudskog savjeta utvrdila je da je sudija kotorskog Osnovnog suda Veljko Bulatović povrijedio kodeks struke objavljivanjem fotografije nedostojne funkcije na svom Instagram nalogu.

U odluci od 10. decembra prošle godine precizirano je da je sudija Bulatović objavljivanjem na društvenoj mreži Instragram fotografija Bečići od 12. septembra, Njeguši od 1. septembra, fotografija sa plaže od 19. avgusta, ‘La Perla’ od 18. avgusta, Rafailovići od 10. avgusta, fotografije od 5. avgusta, 11. jula, sa plaže Jaz od 3. jula, sa plaže od 20. juna i hotel ‘Splendid’ od 18. maja, počinio povredu člana 7 stav 1. i 10. Etičkog kodeksa sudija.

U konkretnom, Bulatović je time povrijedio član koji propisuje “integritet, dostojanstvenost, poštenje i nepodmitljivost su temeljni principi na kojima počiva integritet sudije i obavezuje sudije da se u svim prilikama ponašaju u skladu sa dignitetom funkcije koju obavlja, čime će afirmisati povjerenje javnosti u integritet pravosudnih institucija”.

Pored toga, odlukom je navedeno da je Bulatović prekršio i član koji propisuje da sudija ponašanjem treba da doprinosi očuvanju ugleda suda i izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe.

“Sudija je dužan za vrijeme rada u sudu poštovati kodeks poslovnog odijevanja primjeren sudijskom pozivu i biti prikladno odjeven u svim ostalim prilikama”, navodi se u Kodeksu.

Postupak je inicirala predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kada su joj dostavljene predmetne fotografije Bulatovića.

U navedenom četvoromjesečnom periodu nije bilo disciplinskih postupaka protiv sudija, ali ni protiv državnih tužilaca, dok je u dijelu etičke odgovornosti tužilaca Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca 25. oktobra prošle godine u jednom predmetu utvrdila da nije učinjena povreda kodeksa, dok je u jednom predmetu postupak u toku.

U decembru prošle godine, na radnom sastanku predsjednika i članova Komisije za Etički kodeks državnih tužilaca i Komisije za Etički kodeks sudija, usvojene su zajedničke smjernice za primjenu etičkih kodeksa.

“Smjernice se odnose na pitanje dozvoljenih granica korišćenja naloga na društvenim mrežama, dozvoljene profesionalne aktivnosti kojima se sudije i državni tužioci mogu baviti pored sudijske i tužilačke funkcije, kao i na pitanje učešća sudija i državnih tužilaca u političkim aktivnostima sa aspekta principa nezavisnosti i nepristrasnosti. Smjernice su dostavljene svim državnim tužilaštvima na upoznavanje i nalaze se na internet stranici komisije”, navodi se u Izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније