Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

12. 03. 2019. 11:33 >> 11:01

21. VIJEK

Školama 4.000 mikrobitova, obuka za nastavnike

Djeca nam iz škola neće izlaziti samo informisana, ali bez ideja. Nama su potrebni inovatori. To je poručio ministar prosvjete Damir Šehović, na otvaranju projekta "Škole za 21. vijek".

 

Projekat koji je danas zvanično otpočet potpisivanjem memoranduma između Britanskog savjeta, Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, podrazumijeva da će u naredne tri godine biti dodijeljeno 4.000 mikrobit džepnih računara, koje će imati svaka osnovna škola u Crnoj Gori, da će biti obučeno 700 nastavnika za njihovo korišćenje, te da će se unaprijediti predmetni program Informatika sa tehnikom i raditi na kritičkom mišljenju u školama.

Poručeno je da obrazovanje ne treba da bježi od tehnologije, već da uzme najbolje od nje.

"Zato mi nećemo okretati glavu, već raditi na obrazovanju u kome će tabla i kreda, te dobra knjiga, zauzimati i dalje mjesto koje im pripada, ali ćemo biti i svjesni da moderno doba traži nov način razmišljanja i učenja", rekao je Šehović.

Projekat je dio šireg programa Britanskog savjeta "Škole za 21. vijek", koji se odnosi na čitav region, i koji je vrijedan 10 miliona funti, usmjerenih od strane britanske vlade.

Cilj Projekta je da više od milion učenika Zapadnog Balkana, uzrasta 10-15 godina, ovlada vještinama kritičkog mišljenja, rješavanja problema i vještinom kodiranja.

Prema riječima Šehovića,mikrobit računar, koji zapravo omogućava korišćenje djelova hardvera preko softvera, otvarajući tako neograničene mogućnosti za inovaciju, nije samo jednokratna investicija, već pravi razvojni projekat čiji je osnovni cilj: naučiti djecu da promišljaju.

Kritičko mišljenje je stoga naš cilj, i postižemo ga kako Mikrobit projektom, tako i podrškom drugim projektima koji za cilj imaju digitalizaciju u obrazovanju.

Direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj podsetila je da je Savjet sproveo pilot fazu ovog projekta tokom prošle godine i da su rezultati bili ohrabrujući.

"Nastavnici su uvidjeli važnost primjene kritičkog razmišljanja i rješavanja problema u nastavi, dok je kod učenika uočeno povećano interesovanje za programiranje. Ovo je do sada najveća investicija britanske vlade u neki obrazovni projekat na našim prostorima", kazala je Madžgalj.

Povodom početka programa, Ser Alan Dankan, britanski ministar za Evropu i Ameriku, u obraćanju putem video linka rekao je da mu je zadovoljstvo da otvorim progra Škole za 21. vijek.

"Ova inicijativa nastala je iz želje da pomognemo da ovaj region postane stabilniji i prosperitetniji", kazao je on.

Ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp je istakla da je program "jasan znak kontinuirane podrške Ujedinjenog Kraljevstva regionu"

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније