Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

12. 03. 2019. 15:25 >> 14:52

PONOS GRADA

Počasna priznanja iz Češke za djecu sa Cetinja

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan i ambasador Češke u Crnoj Gori Karel Urban uručili su počasna priznanja djeci iz Javne predškolske ustanove “Zagorka Ivanović“ i učenicima Srednje likovne škole “Petar Lubarda“ koji su učestvovali na 46. Međunarodnoj dječijoj izložbi lijepih umjetnosti Lidice 2018.

Počasna priznanja dobili su Staša Martinović i Stevan Premović iz JPU „Zagorka Ivanović“ i Katarina Kastratović i Luka Šubert iz SLŠ „Petar Lubarda“.

Kašćelan je kazao da je grad ponosan na mlade sugrađane čiji su talenti prepoznati i nagrađeni u konkurenciji vršnjaka iz čitavog svijeta.

“Zato ovaj susret i uručenje priznanja imaju posebnu važnost za naš grad i umjetničko obrazovanje. Čestitam dobitnicima, ali i njihovim nastavnicima i roditeljima, koji su doprinijeli uspjehu naše djece“, rekao je on.

Ambasador Republike Češke Karel Urban naveo je da ambasada njegove zemlje u Crnoj Gori intenzivno radi na povezivanju crnogorskih osnovnih i srednjih škola sa onima u Češkoj, podsjećajući da Republika Češka i Crna Gora sarađuju u oblasti kulture, i da ta saradnja ima punu podršku.

“Imamo intenzivnu i odličnu saradnju i sa Prijestonicom Cetinje i gradonačelnikom Kašćelanom“, kazao je on.

Ambasador Urban se u toku uručenja priznanja zahvalio vaspitačima i profesorima koji su pripremali djecu za međunarodno takmičenje, dok je dobitnicima uručio slikarski materijal i štafelaje.

Međunarodna dječija izložba lijepih umjetnosti Lidice namijenjena je djeci uzrasta od četiri do 16 godina iz svih obrazovnih ustanova svijeta i pojedincima.

Takmičenje je prvi put organizovano 1967. godine kao znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koje su ubili njemački nacisti, kao i na svu djecu koja su poginula u ratu. Takmičenje je dobilo međunarodne dimenzije 1973. godine kada su, osim djece iz Republike Češke, učestvovala i djeca iz cijelog svijeta.

Glavni organizator takmičenja je Lidice Memorijal institut, uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike, Ministarstva prosvjete, mladih i sporta Republike Češke, Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Češke komisije za UNESCO i čeških centara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније