Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

13. 03. 2019. 07:15 >> 06:42

KOMISIJA DOMA ZDRAVLJA

Ispituju medicinare koji su ismijavali pacijenta

Komisija za kontrolu kvaliteta Doma zdravlja Podgorica u okviru svojih nadležnosti ispituje navode o ponašanju zdravstvenih radnika za koje je zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković utvrdio da je njihovo postupanje prema jednoj transrodnoj osobi bilo nepoželjno i predstavlja oblik diskriminacije - uznemiravanje koje je u vezi sa povredom prava na privatnost.

Zamjenik ombudsmana je u mišljenju, koje je objavljeno juče, istakao da se dvoje medicinskih radnika iščuđavalo i smijalo transrodnoj osobi što je došla da primi hormonsku terapiju za prilagođavanje pola.

On je zatražio od podgoričkog Doma zdravlja da ubuduće preduzme mjere za smanjenje transfobije, povećanje tolerancije i sprečavanje diskriminacije prema transpolnim i transrodnim osobama u oblasti 

Iz podgoričkog Doma zdravlja saopšteno je da se zdravstveni radnici i saradnici prilikom pružanja zdravstvenih usluga odnose uz puno uvažavanje i poštovanje prema građanima, strogo vodeći računa o njihovim pravima, zaštiti ličnih poKomisija ispituje medicinare koji su ismijavali pacijenta dataka i očuvanju dostojanstva ličnosti.

"Tako je bilo i u slučaju pružanja zdravstvene usluge transrodnoj osobi, koja je uputila žalbu ombudsmanu, zbog, kako je navela, kršenja prava na privatnost i nedoličnog ponašanja dva zdravstvena radnika Doma zdravlja Podgorica. U konkretnom slučaju, zdravstveni radnici nijesu lične podatke učinili dostupnim javnosti, niti su ih na bilo koji drugi način nepropisno obrađivali", saopštili su oni.

Kažu da Dom zdravlja Podgorica u kontinuitetu preduzima "mjere i radnje u cilju unapređenja uslova za pružanje zdravstvenih usluga za sve pacijente i svakako će nastojati da se slične situacije, izazvane nesporazumima ili neprijatnostima, ne dešavaju".

"U konkretnom slučaju odmah je ispoštovana preporuka ombudsmana i održan je sastanak predstavnika Doma zdravlja Podgorica, NVO Spektra i zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, u cilju unapređenja odnosa zdravstvenih radnika prema pripadnicima LGBTIQ populacije, s akcentom na transrodnim i transpolnim osobama, a izvještaj sa ovog sastanka objavljen je na sajtu zaštitnika", istakli su oni.

Navode da u kontinuitetu rade i radiće na smanjenju transfobije, povećanju tolerancije i sprečavanju diskriminacije prema transrodnim i transpolnim osobama u oblasti pružanja zdravstvene zaštite.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније