Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG; Objavila: M.M ]

14. 03. 2019. 16:18   >>  15:44

ULJAREVIĆ SAOPŠTILA

"Građani prepoznaju nekažnjivost korupcije"

Pet najboljih vizuelnih rješenja na temu posljedica koje korupcija ima na društvo nagrađeno je danas. Projekat “Smjestimo korupciju u muzej” predstavlja treću fazu šireg programa Centra za građansko obrazovanje, koji bi trebalo da doprinese smanjenju korupcije na lokalnom nivou. Projekat se realizuje uz podršku delegacije EU u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave.

Mladi umjetnici su kroz video spotove, karikature i fotografije, dočarali svoje viđenje korupcije i kako je eliminisati iz društva. Nikoleta Ćorović je učenica likovne škole na Cetinju. Karikatura u kojoj su lutke kao marionete nosioci korupcije, osvojila je prvu nagradu.

Cilj projekta ,,Smjestimo korupciju u muzej” je, kako poručuju iz CGO, jačanje vladavine prava i kvaliteta procesa evropskih integracija. Fokus je smanjenje korupcije na lokalnom nivou i veća uključenost građana u borbu protiv korupcije.

“Problem koji Crna Gora ima leži u neefikasnosti i selektivnosti nadležnih institucija kada je riječ o sankcionisanju korupcije. Naši građani prpoznaju nekažnjivost korupcije, tj nefunkcionalan sistem procesuiranja identifikovanih slučajeva korupcije kao razlog i za nizak stepen aktivizma u pravcu borbe protiv korupcije, na šta ukazuju i istraživanja”, saopštila je Daliborka Uljarević, direktorica Centra za građansko obrazovanje.

Iz Evropske unije poručuju da će napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava odrediti brzinu i kvalitet pregovora u pristupanju. 

Iz CGO i Delegacije EU poručuju da se posebno raduju činjenici da su autori svih 55 pristiglih radova uglavnom mladi ljudi. to je, kako poručuju ohrabrujuće, jer je dokaz da omladina ne ignoriše realnost i da su kao umjetnici voljni da svojim djelima utiču na okolinu da se obračunava s korupcijom.

Prilog Aleksandre Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније