Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

14. 03. 2019. 17:23 >> 16:50

ASK

Ojačanja koordinatorska i nadzorna uloga

Projektom Podrška implementaciji mjera integriteta ojačana je koordinatorska i nadzorna uloga Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) za efikasnije sprovođenje planova integriteta u crnogorskim institucijama, saopštio je direktor tog organa, Sreten Radonjić.

 

On je danas, na konferenciji povodom predstavljanja rezultata IPA tvining projekta, ukazao na izuzetno visok procenat ispunjavanja tih obaveza, a potvrda toga je podatak da je oko 98 odsto organa vlasti imenovalo menadžera integriteta i donijelo plan integriteta.  

“Kroz taj projekta ojačana je koordinatorska i nadzorna uloga ASK-a za efikasnije sprovođenje planova integriteta u crnogorskim institucijama, koje su imale zakonsku obavezu usvajanja planova, imenovanja menadžera integriteta i donošenja izvještaja o sprovođenju planova integriteta”, rekao je Radonjić.

Kako je naveo, u okviru projekta je analizirana zakonska regulativa i njena primjena u oblastima javne nabavke, privatizacije, zdravstva i prosvjete, što će, kako je ocijenio Radonjić, doprinijeti otklanjanju rizika od korupcije u institucionalnom i zakonskom okviru i dodatnom jačanju integriteta u tim oblastima. 

On je kazao da su osnaženi i kapaciteti Agencije za primjenu zakonskih odredbi koje se odnose na postupanje po prijavama i zaštiti zviždača. 

“Na osnovu analiziranih zakonskih odredbi i njihove tekuće primjene, date su preporuke za unaprjeđenje, koje će poslužiti u formulaciji predloga za izmjene i dopune Zakona o sprječavanju korupcije u dijelu prijava i zaštite zviždača”, rekao je Radonjić. 

Kako je dodao, kroz projekat je započela i snažnija promocija instituta i zaštite zviždača u privatnom sektoru.

Radonjić je kazao da je, kada je u pitanju lobiranje, akcenat stavljen na podizanju svijesti opšte i zainteresovane javnosti o djelatnosti lobiranja.

“Sagledana je i zakonska regulativa, sve u cilju obezbjeđivanja njene snažnije primjene. I na ovom planu je evidentan napredak u odnosu na prethodni period, pa je do danas u registar lobista Agencije upisano šest lobista i jedno pravno lice”, naveo je Radonjić.

Prema njegovim riječima, međunarodna saradnja i stalno jačanje kapaciteta uz veliku transparentnost rada Agencije među ključnim su prioritetima tog organa.

Radonjić je kazao da je zadovoljan što je taj projekat omogućio razmjenu iskustava između italijanske i crnogorske Agencije i ujedno pomogao ASK-u da u proteklom periodu postigne konkretne i mjerljive rezultate po svim oblastima rada koje su bile obuhvaćene ciljevima i mjerama projekta.

On je poručio da je Agencija, od svog osnivanja, dala veliki doprinos borbi protiv korupcije, i neselektivnom i dosljednom primjenom zakona iz svoje nadležnosti doprinijela jačanju transparentnosti rada javnog sektora. 

Radonjić je podsjetio da je na osnovu odluka i mišljenja Agencije u odnosu na javne fukcionere, 226 javnih funkcionera različitih kategorija podnijelo ostavke ili razriješeno od strane organa vlasti. 

“Zbog kršenja antikorupcijskih zakona iz svoje nadležnosti, Agencija je pokrenula 1.655 prekršajnih postupaka, a nadležni sudovi su izrekli novčane kazne u iznosu od 354 hiljada EUR”, dodao je on. 

Agencija je, naveo je Radonjić, evidentirala i veliko povećanje broja prijava zviždača u prošloj godini u odnosu na prethodni period, što govori o povjerenju građana u rad tog organa. 

Prema njegovim riječima, prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je Agencija objavila u decembru prošle godine, 66,4 odsto građana procjenjuje da je ASK doprinio sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori.

“Povjerenje u rad Agencije u borbi protiv korupcije i u ovom, kao i prethodnim godišnjim istraživanjima ima više od 60 odsto ispitanika. Agencija je i u ovom istarživanju na prvom mjestu među institucijama u koje bi građani imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju”, dodao je Radonjić.

On je poručio da će Agencija nastaviti da intenzivno sprovodi međunarodnu saradnju i biće pouzdan partner domaćim i međunarodnim subjektima na planu prevencije korupcije, što je zajednički cilj na putu Crne Gore u evropskim integracijama.

Agencija će, dodao je Radonjić, ostati posvećena unaprjeđenju prakse u skladu sa najboljim iskustvima i standardima Evropska unija (EU).

Projekat “Podrška implementaciji mjera integriteta”, finansirala je EU, a Agencija je realizovala od aprila 2017. godine, u saradnji sa tvining partnerom Nacionalnom agencijom za borbu protiv korupcije Italije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније