Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2019. 17:03   >>  17:05 9

POVODOM OBRAĆANJA LEKOVIĆA

Kolegijum TVCG dostavio odgovor Savjetu

Povodom obraćanja urednika emisije “Okvir” Vukomana Lekovića, Savjetu RTCG, u kome navodi da ima prigovor savjesti i da ne želi da odrađuje temu sa, kako je rekao, “nametnutim nerelevantnim, u javnosti, uglavnom prokazanim ličnostima”, Kolegijum Televizije Crne Gore dostavio je Savjetu odgovor u koji je Portal RTCG imao uvid.

“Novinar, Vukoman Leković požalio se krajem januara da mu je bolesna majka. Rečeno mu je da ima neograničen broj dana da bude pored nje. Kazao je da će, uprkos tome, nastojati da odradi emisiju, te da će nas o svemu na vrijeme obavijestiti. Na dan emitovanja, obavijestio nas je da ne može da uradi emisiju, zbog čega “Okvir” nije ni emitovan. Pretrpjeli smo opravdanu kritiku javnosti i Savjeta RTCG.

Nakon povratka u redakciju Leković je uradio jednu emisiju. Saopštio je da ima novi problem i da mu je otac, takođe teško obolio, ali da postoji mogućnost, da i pored toga, dođe i uradi narednu emisiju. Poučeni prethodnim iskustvom da može doći do ponovnog, neželjenog, otkazivanja emisije, Lekoviću je već tokom rada na “Okviru” emitovanom 10. marta, saopšteno, da će uredništvo, kako bi mu olakšalo posao, obezbijediti narednu, aktuelnu temu i goste za 17. mart. S tim je i on bio saglasan. Imajući u vidu da Leković možda neće biti u prilici da se pojavi, odlučeno je da to bude najaktuelnija tema - završetak procesa za pokušaj terorizma. Lekoviću su u ponedjeljak, 11. marta, saopšteni tema i gosti. Počeo je da se buni i da pojedine goste kvalifikuje na izuzetno neprimjeren način, odbijajući da uradi emisiju, uz takozvani prigovor savjesti. I pored toga izraženo je razumijevanje, ali mu je saopšteno da će emisiju ipak uraditi drugi novinar, jer su gosti već dali pristanak. Promjena gostiju, uz Lekovićevo obrazloženje kako su oni “nerelevantni i u javnosti uglavnom prokazane ličnosti” nije dolazila u obzir. Leković je, tom prilikom, zaprijetio da će se obratiti javnosti, što je i učinio, pri čemu se nije samo zaustavio na javnom diskvalifikovanju gostiju, nego i kolege koji će profesionalno uraditi emisiju koju je Leković odbio.

Kad je riječ o Lekovićevom prigovoru da se emisija “Okvir” bavi isključivo ekonomskim temama, podsjećamo da se, zbog njegovog odsustva i nedostatka novinara koji specijalizovano prate ekonomiju, “Okvir” bavio i čempresima, zdravstvom i turizmom.

Kolegijum konstatuje da Lekovićevo obraćanje javnosti dolazi u trenutku izuzetno jakih političkih pritisaka na Javni servis, prije svega, zbog poziva nekih stranaka na bojkot gostovanja, te na poziv uposlenima da odbijaju radne zadatke.

Kolegijum konstatuje da problemi sa emisijom “Okvir” i njenim urednikom Lekovićem nijesu od juče, o čemu svjedoče i gotovo identične polemike s prethodna dva uredništva ove kuće”, navodi se odgovoru koji je Savjetu RTCG uputio Kolegijum TVCG.

Podsjetimo, prethodno je urednik emisije "Okvir" Vukoman Leković na svom Fb profilu objavio, kako je naveo, "Obraćanje i poziv da se spriječi brukanje RTCG" predsjedniku i članovima Savjeta RTCG, u kojem je, između ostalog, rekao da mora da zaštiti lični integritet jer su mu gosti i tema emisije, kako je napisao, nametnuti. Naveo je i da tema odstupa i od koncepta emisije, koja se bavi ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније