Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RCG; Objavila: M.M ]

15. 03. 2019. 19:15 >> 18:40

SKUPŠTINA HN

Da li je bilo korupcije prilikom izgradnje kolektora

Odbornici SO HN na današnjoj hitnoj sjednici dali su saglasnost za potpisivanje aneksa ugovora za nastavak gradnje kanalizaciong kolektora, koji podrazumijeva isplatu još 2, 3 miliona eura dosadašnjem izvođaču radova, turskoj kompaniji Čeltičoglu. Objašnjeno je da je to najbezbolniji način rješenja spora između opštine i izvodjača radova, uprkos činjenici da je kolektor trebalo da bude završen za dvije godine, a nije završen ni za sedam

Izgradnja najvažnijeg infrastrukturnog projekta, kanalizacionog kolektora u hercegnovskoj opštini, pretvorena je u noćnu moru i građana i lokalne uprave. Turska kompanija Čeltičoglu potpisala je sa opštinom i KFW bankom ugovor još 2012. kojim se obavezala da će za dvije godine završiti 18 i po miliona eura vrijedan objekat.

Novac za izgradnju je potrošen, a kolektor ni nakon sedam godina nije završen. Umjesto puštanja u rad, turska kompanija podnijela je već nekoliko odštetnih zahtjeva u ukupnom iznosu od oko 9 miliona eura. Nakon dugih pregovora postignut je dogovor o isplati 2, 3 milona eura, sto je prema riječima Tamare Vujović iz Demokrata ipak znatno povoljnije od neizvjesnih sudskih sporova i ekspertiza.

Za sedam godina u Herceg Novom se nekoliko puta promijenila vlast, ali nijedna struktura nije uspjela da ubrza gradnju kolektora. Na današnjoj sjednici odbornici su bili saglasni da je nelogično dodatno plaćanje izvodjaču koji je napravio veliku štetu gradu.

Potpredsjednica opštine Danijela Đurović koja je vodila brigu o ovom projektu u poslednje skoro dvije godine, priznala je da ni opština ni država nemaju administrativne kapacitete da vode komplikovane investicije po tzv Fidikovim ugovorima, što se potvrdilo, kako je navela i u slučaju Regionalnog vodovoda.

Predsjednik opštine Stevan Katić je, naglašavajući da je situacija teška i nepovoljna za opštinu Herceg Novi, slikovito kazao: bolje biti ranjen nego ubijen.

Odbornik opozicionog DPS-a Andrija Radman je kazao da čak ni ovaj aneks ne garantuje završetak radova, te da opština nije dovoljno pravno zaštićena i pored činjenice da će platiti dodatnih 2,3 eura turskoj kompaniji. Iz DPS-a su kazali da su podržali aneks ugovora zbog značajnih velikih inveticija koje čekaju priključak na kolektor.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Vodakoma koji nijesu ponudili garancije da će aneks ugovora značiti kraj neslavne izgradnje kolektora, ali su potvrdili da je njemačka KFW banka dala svoju saglasnost na ovaj dokument.

Supština je pozvala i Specijalno državno tužilaštvo da ispita da li je u ovom poslu bilo koruptivnih radnji.

Ljiljana Vukotić, RCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније