Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 03. 2019. 15:40 >> 15:07
1

NAREDNA DVA MJESECA

Arheolozi će istraživati starost tvrđave Onogošt

Crngorski arheolozi će naredna dva mjeseca provesti na tvrđavi Onogošt u Nikšiću pokušavajući da pronađu neki trag i konačni odgovor koliko je stvarno star gradski bedem. Istorijski zapisi putopisaca i istoričara upućuju na srednjevjekovnu ili čak antičku starost, ali do danas nijesu otkriveni validni dokazi za takve tvrdnje.

 

Veličanstvena tvrđava iznad Nikšića za arheologe je prava misterija. Zidine Onogošta i dalje kriju odogovor na pitanje koliko su zaista stari gradski bedemi.

Odgovor na to pitanje pokušaće da u narednih 60 dana pronađe desetočlana grupa crongorskih arheologa.

"Prva istraživanja odje su preduzeta iz 1988. godine, gdje su moje kolege uradile dvije istraživačke sonde na zapadnom dijelu grada, ali tu nažalost nije ništa posvjedočilo vrijeme nekog antičkog ili srednjevjekovnog perioda i da je sav materijal upućivao na period osmanske imperije" kazao je za TVCG Mile Baković iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Baković ističe da je u minulom periodu pronađen samo jedan antički novčić, ali da zbog određene devastacije i manjka prostora za istraživanje zapravo nije bilo ni moguće dosad dobiti neke opipljivije tragove o starosti tvrđave.

"S obzirom da se ovdje živjelo u kontinuitetu nije ni moglo da se sačuva nešto od toga. Moguće je negdje kvalitetnom analizom temeljnih zona i tih prostora koje ćemo tretirati u ovoj kampanji , da ćemo moći da uhvatimo nešto što pripada vremenu četvrtog, petog ili šestog vijeka", kaže Baković.

Plan je da se istraživanja sprovedu u zapadnom dijelu tvrđave, koji je manje arheološki očuvan, ali posebno u njenom istočnom dijelu očekuju otkrića koja mogu ponudi konkretnije odgovore.

"Da nađemo adekvatne parametre koji bi služili kolegama konzervatorima za izradu konzervatorskog projekta koji bi bio u funkciji potpune zaštite i buduće prezentacije ovog prostora", objašnjava Baković..


Postoji nekoliko verzija o nastanku starog grada Onogošta, od toga da su ga zidali Rimljani, ali i da je ime Anagastum kroz istoriju dobio po istoimenom gotskom vojskoviđi čije se ime kroz istorijske spise veže za 469. godinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније