Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 03. 2019. 08:05 >> 07:31

"DUALNO OBRAZOVANJE"

Učenici zadovoljni, za svakog poslodavaca urađen portfolio

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković najavio je da resor prosvjete priprema kampanju Stručno je ključno i za ovu godinu, te da je u planu dalje proširenje dualnog sistema obrazovanja.

 

"U dualnom obrazovanju, koje znači pararlelno učenje u stručnoj školi i obučavanje kod poslodavaca uz naknadu, imamo skoro 580 učenika i preko 250 poslodavaca. Ono što je posebno važno jeste da u trećem razredu imamo 56 učenika kod poslodavaca. To nam daje uvjerenje da ovo zaista jeste projekat koji je zaživio, jer toj djeci sami poslodavci, pored toga što ih obučavaju, plaćaju mjesečnu naknadu od oko 100 eura, što znači da zaista jesu zainteresovani za ozbiljnu obuku učenika", saopštio je Rajković.

On je istakao da je dodatno, za svakog od poslodavaca, urađen portfolio koji, pored osnovnih podataka, sadrži podatke o materijalnoj i kadrovskoj osposobljenosti poslodavca, kako bi bili sigurni da su djeca u dobrim rukama.

Glavni kuvar jednog podgoričkog hotela, koji je dio dualnog sistema obrazovanja, Slobodan Radmanović, rekao je da je "činjenica da smo deficitarni sa kadrom u ugostiteljstvu".

"Zato nam je posebno važno što se kroz ovaj koncept obrazovanja, u kome je značajna praktična nastava, djeca upoznaju sa realnim radnim okruženjem. Pokazali su se dobrim, a mi im dajemo mogućnost da od nas zaista sve nauče i učestvuju u svim aktivnostima. Ideja o uvođenju dualnog obrazovanja je odlična i očekujemo da se dalje širi", rekao je je on.

Milica Marović, učenica drugog razreda SSŠ "Sergije Stanić" sa smjera poslastičar, istakla je kako se nada da će, ukoliko mentori budu zadovoljni, svoj radni angažman nastaviti upravo u tom hotelu nakon završetka školovanja.

Mustafa Decević, takođe učenik SSŠ "Sergije Stanić" ističe važnost praktične obuke.

"Moja porodica već ima razvijen porodični posao, te sam odmalena upoznat sa radom u kuhinji. Ja ću ga naslijediti i ova obuka mi pomaže da naučim da i razvijem sopstveni posao", rekao je on.

Inače, dualni koncept obrazovanja pokrenut je u Crnoj Gori prije dvije godine, nakon skoro decenije. Dualno obrazovanje je sistem u kome učenik teorijsku nastavu pohađa u školi, a kompletno praktično obrazovanje obavlja kod poslodavaca i za to prima naknadu.

Učenik uči i razvija vještine uz podršku najboljih majstora - instruktora praktičnog obrazovanja. Nakon završetka obrazovanja, učenik je u mogućnosti da samostalno radi poslove u profesiji za koju se obrazovao, pri čemu postoji i značajna mogućnost za zaposlenje.

U prvom razredu učenik provodi nedjeljno jedan dan kod poslodavca. U drugom razredu učenik provodi dva dana kod poslodavca, a u trećem tri.

Učenik koji želi da se obrazuje u dualnom obliku prijavljuje se školi. Broj upisnih mjesta zavisi od interesovanja poslodavaca. Učenik, odnosno njegov roditelj i poslodavac potpisuju ugovor o praktičnom obrazovanju. Nakon dualnog obrazovanja može se nastaviti školovanje, po polaganju diferencijalnih ispita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније