Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

18. 03. 2019. 13:13   >>  12:39

PAŽIN PORUČIO

Privatno i javno dići glas protiv nasilja nad ženama

Nesumnjiva je dužnost svakog društva koje pravdu doživljava kao svoju stožernu vrlinu da se najodlučnije suprotstavi nasilju nad ženama, izjavio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On je na otvaranju konferencije "Nasilje nad ženama – primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima" ocijenio da danas krivično zakonodavstvo Crne Gore u velikoj mjeri usaglašeno sa Konvencijom.

"Obezbjeđena je dodatna zaštita tjelesnog, psihičkog i socijalnog integriteta žena uvođenjem novih krivičnih djela. Značajno su pooštrene kazne kod krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, na način što je za osnovni oblik ovog krivičnog djela kazna povećana sa jedne na dvije godine, dok je za kršenje mjere zaštite od nasilja u porodici koju odredi sud ili drugi državni organ predviđena kazna zatvora do jedne godine, umjesto ranijih šest mjeseci", saopštio je potpredsjednik. 

Pažin je kazao da je u septembru prošle godine potpisan novi Protokol o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici, kojim su predviđene unaprijeđene procedure i tješnja saradnja državnih organa i civilnog sektora u borbi protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama.

"Bez obzira na postignuto, u ovoj oblasti možemo i moramo uraditi više", saopštio je potpredsjednik.

Naglasio je, međutim, da se nasilje nad ženama ne može u potpunosti iskorijeniti samo zakonima i kaznama.

"Neophodno je da cjelokupno društvo i svi mi kao pojedinci, i javno i privatno, dignemo glas protiv nasilja nad ženama i pošaljemo jasnu poruku da se ono u Crnoj Gori ne smije i neće tolerisati,“ rekao je potpredsjednik Pažin.

Konferencija o Istanbulskoj konvenciji partnerska je inicijativa Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i Ženske političke mreže, u okviru Programa za rodnu ravnopravnost koji finansira Delegacija Evropske unije, a sprovodi UNDP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније