Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 03. 2019. 14:25   >>  13:55 4

KCCG

Samostalno izveli jednu od najkompleksnijih operacija

Tim Kliničkog centra Crne Gore samostalno je izveo laparaskopsku oparaciju tumora debelog crijeva, koja je jedna od najkomleksnijih operacija u hirurgiju, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Jevto Eraković.

On je na konferenciji za novinare rekao da bi mladi doktori trebalo da slijede primjere najuspješnijih crnogorskih hirurga koji su napredovali u radu sa najnovijim tehnikama.

„Ovo je veliki dan za KCCG i za crnogorsku hirurgiju. Kada najuspješniji crnogorski hirurzi mogu da napreduju u radu sa novim tehnikama, ovo je poruka mladim doktorima da slijede te primjere i prate savremene trendove minimalno invazivne hirurgije“, naveo je Eraković.

Načelnik Centra za digestivnu hirurgiju, Ranko Lazović kazao je da je operacijom koju je izveo tim iz Centra za digestivnu hirurgiju skraćeno vrijeme bolničkog liječenja pacijenta, dužina njegovog oporavaka.

On je objasnio da je uz takvu operaciju mnogo manji procenat postoperativnog bola i da su intraoperativni gubici krvi mali za takav tip intervencije.

„Ovo što smo sada uradili smatra se krunom laparaskopske hirurgije trbuha. Posebno sam ponosan što smo to uradili mi iz Centra za digestivnu hirurgiju, bez pomoći sa stane, bez konsultanata i bez supervizije“, rekao je Lazović.

On je dodao da su edikovani u kliničkim centrima Rijeke i Ljubljane i da je završni kurs bio u bolnici u Madridu.

Kako je naveo Lazović, operativna procedura je izvedena na tumoru lijeve strane debelog crijeva, gdje bolesnik umjesto operativnog reza od 50 do 60 centimetara, ima samo tri uboda na trbuhu od po oko deset milimetara.

„Bolesnik već sjutradan ustaje, počinje da pije tečnost, uzima kašastu hranu. Sada je kako treba, potpuno je sposoban da ga sjutra otpustimo. Implementirali smo metodu i namjera je da je uvedemo u rutinsku praksu“, naveo je on.

Lazović je objasnio da nijesu svi bolesnici sa tumorom debelog crijeva za takav tip operacije, jer postoje kriterijumi na osnovu kojih se bolesnici indikuju za otvorenu hirurgiju, odnosno klasičnu i za laparaskopsku hirurgiju.

„Ovo je intervencija koja nije privilegija malih centara, malih timova, zato je potrebna dobra oprema, kadar i iskustvo na otvorenoj hirurgiji“, kazao je on.

Lazović je rekao da svaka procedura ima svoje rizike, koji su na određenim segmentima laparaskopske operacije veći nego na otvorenoj hirurgiji.

Kako je naveo, pacijent je upoznat sa procedurom i eventualnim komplikacijama i potpisuje se saglasnost za izvođenje hirurške operacije.

“Kod laparaskopske operacije komplikacije su zato što se trbuh diže umjesto onog klasničnog razvlačenja, podiže trbušni zid i omogućava uvid u organe trbušne duplje. Povrede unutrašnjih organa su moguće zato što se uvode određeni instrumenti koji se ne koriste u otvorenoj hirurgiji”, objasnio je Lazović.

On je kazao da je operacija kod pacijenta trajala dva sata i 45 minuta, kao i da je dužina operacije vrlo bitna, jer nije isto kada je pacijent tri ili pet sati pod anestezijom, zbog kasnijeg oporavka.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније