Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

20. 03. 2019. 09:19   >>  08:48 17

CRNOGORSKI POKRET

Napad na Tomkića povratak u devedesete

Crnogorski pokret najoštrije je osudio fizički napad na Beranca Igora Tomkića.

"Sačekaćemo rezultate istrage, mada smo ubijeđeni da je pozadina napada na Tomkića njegova nacionalna pripadnost, što je i on sam javno saopštio", navode u CP.

Kažu i da se Crna Gora nalazi u situaciji povišenih antagonizama, podsticanih neprimjerenim medijskim kampanjama, političkim kampanjama i kampanjama putem društvenih mreža.

"Ovo potonje posebno, jer postaje mjesto naprimitivnijih, najprljavijih iskaza mržnje prema drugima i drugosti. Crnogorski pokret uopšte nije iznenađen što se događaju stvari koje neodoljivo podsjećaju na devedesete prošlog stoljeća, kada su određene nacionalne i ideološke grupacije nepodnošljivo podsticale sve oblike mržnje i kvalifikovale ljude iz dobro poznatog repertoara tog vremena", poručuju iz CP.

Kažu i da je nesporno da su političke podjele u crnogorskom društvu velike i preduboke.

"Samim tim treba biti vrlo oprezan u izboru sredstava političke borbe, jer nijesu sva sredstva ni poželjna ni legitimna. Crna Gora nije dovršena dršava čije institucije funkcionišu besprekorno. Institucije su onakve kakvi smo mi sami i više su odraz nas samih nego toga ko vrši vlast, ali Crna Gora sigurno nije diktatura", navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Podsjećaju da su mnogi građani Crne Gore, raznih nacionalnih i političkih opredjeljenja, izabrali su postojeću vlast, izabrali aktuelnog predsjednika Crne Gore, na izborima koje su priznale sve relevantne adrese u svijetu.

"Nema sumnje da su isti ti građani ubijeđeni da oni koji protestima žele promjeniti njihovu izbornu volju čine to sa onim političkim subjektima koje ne žele nikada vidjeti na vlasti. I to je njihovo pravo, jednako kao pravo onih koji žele promjenu vlasti. Niko nema pravo da zbog toga nikoga napada, vrijeđa, iskazuje mržnju, niti naziva Milogorcima, a svjedoci smo toga svakodnevno, posebno kroz društvene mreže", poručuju iz CP.

Upozoravaju one koji su svoje ime pozajmili protestima da bi imali nominalno građanski karakter, da će, kako poručuju iz CP, snositi odgovrnost za bilo koju radikalizaciju u Crnoj Gori i da neće izbjeći odgvornost time što će drugi preuzeti tok protesta.

"Moraju nam vjerovati i da napad u Beranama na nekoga zbog njegove hrvatske nacionalnosti jeste posljedica vaninstuticionalnog djelovanja, neprimjernih kampanja, stvaranja utiska da je država u potpunoj defanzivi i da dolazi nečije vrijeme kada mogu, kao devedesetih godina prošlog stoljeća, fizički nasrtati na one čija im se nacionalnost, politička pripadnost ili bilo što treće ne sviđa", zaključuje se u reagovanju CP.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније