Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

20. 03. 2019. 11:02 >> 10:28
3

BOŠNJAČKO VIJEĆE U CG

Nacionalni praznik Bošnjaka 22. mart

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori proglasilo je 22. mart nacionalnim praznikom.

"Reafirmišući svoje nacionalno ime, o čijem je historijskom utemeljenju napisano na stotine naučnih radova, stvorene su formalne pretpostavke da se započne sa reafirmacijom bošnjačke kulture i tradicije kao i pravnim regulisanjem statusa Bošnjaka u Crnoj Gori". navodi se u saopštenju.

U formalno – pravnom smislu, prepoznavanjem Bošnjaka u preambuli Ustava iz 2007. godine. kao Bosanskog jezika kao jezika u službenoj upotrebi, stvoreni su, kako se navodi, prvi uslovi za vraćanje nacionalnog imena.

Prvim ustavnim priznavanjem nacionalnog imena Bošnjak, prestala je, kako poručuju, zvanična, ustavna asimilacija Bošnjaka kroz dodjeljivanje nacinalnog imena Musliman, kojim je, kažu,  na najbrutalniji način, Bošnjacima oduzeto njihovo viševjekovno ime, a sa imenom kultura, tradicija i nacionalna autohtonost i utemeljenost.

"Činjenica da i danas u Crnoj Gori imamo značajan broj ljudi koji u kulturno – historijskom smislu nedvismisleno pripadaju bošnjačkom nacionalnom biću, ali se izjašnjavaju kao Muslimani ili Crnogorci (islamske vjeroispovijesti) govori nam o značaju jedne ovakve deklaracije, ali i o snazi asimilatorskih procesa kojima se Bošnjaci moraju oduprijeti svojom nacionalnom sviješću i jedinstvom", kaže se u saopštenju.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori svim Bošnjacima čestita Dan Bošnjaka u Crnoj Gori sa željom da se obilježi u miru, zdravlju i sreći.

"Nastavićemo zajedničkim naporima, okupljeni oko ideje jedinstva, raditi na očuvanju identiteta i promociji kulture bošnjačkog naroda pozivajući sve bošnjačke političke, nevladine i druge organizacije kao i pojedince da daju svoj doprinos afirmaciji bošnjačke kulture i tradicije", poručeno je iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније