Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 03. 2019. 14:22 >> 13:55

AEM

Interes javnosti ispred poslovnih interesa

Aegencija za elektronske medije (AEM) apelovala je na TV Nova M i operatore Mtel i Crnogorski Telekom da se uzdrže od mjera ili odluka, koje će otežati praćenje prenosa događaja od posebnog značaja i izrazili nadu da učesnici neće dozvoliti ostvarivanje poslovnih interesa po cijenu ugrožavanja interesa javnosti. AEM je pokrenula postupak za utvrđivanje svih relevatnih okolnosti i uslova za dalje korišćenje isključivih prava na prenose utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu u narednom periodu.

Televizija Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, naložila je juče operatorima Crnogorski Telekom i Mtel da uklone taj kanal sa svojih platformi. Iz Nove M su saopštili da će njihov program građani u Crnoj Gori moći da prate preko operatora Telemach i Total TV.

Iz AEM-a navode da su im operatori Mtel i Crnogorski Telekom juče dostavili prigovore na rad emitera TV Nova M. Kako dodaju, obavijestili su ih da će, zbog nemogućnosti da prihvate njegove komercijalne zahtjeve, iz svoje ponude isključiti taj TV program.

"U prigovorima se dovodi u pitanje dalja mogućnost emitera TV Nova M da, u tom slučaju, ispunjava zakonske uslove za nastavak korišćenja isključivih prava na prenose utakmica crnogorske (seniorske muške) fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se smatraju događajima od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori", navode iz AEM-a.

Uvažavajući značaj i aktuelnost ovog pitanja, AEM je, kako su kazali, pokrenula postupak za utvrđivanje svih relevatnih okolnosti i uslova za dalje korišćenje isključivih prava na prenose ovih utakmica u narednom periodu.

"Od emitera TV Nova M je traženo da se izjasni na navode iz prigovora i dostavi sve informacije od značaja za sagledavanje osnovanosti podnesenih prigovora i posebno mogućnosti da ispunjava uslove za nastavak korišćenja strečenih ekskluzivnih prava u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Iz AEM-a podsjećaju da član 66 Zakona o elektronskim medijima propisuje da emiter ne smije koristiti isključiva prava na način da znatnom dijelu javnosti uskrati mogućnost praćenja događaja koji su od posebnog značaja za javnost i koji su u skladu zakonom određeni za cjelokupan ili djelimičan direktan prenos ili, gdje je to neophodno ili primjereno iz objektivnih razloga, za cjelokupan ili djelimičan odloženi prenos na televiziji slobodnog pristupa.

Pored toga, dodaju, propisano je i da emiter ne može ostvariti isključivo pravo prenosa ovakvog događaja ukoliko ne može obezbijediti mogućnost praćenja takvog događaja putem direktnog prenosa ili odloženog prenosa na televizijskom programu sa slobodnim pristupom za najmanje 60 odsto stanovništva u Crnoj Gori ili je za praćenje tog programa potrebno dodatno plaćanje.

"Poštujući pravo operatora i emitera da slobodno i samostalno definišu svoje međusobne odnose i uslove distribucije TV programa, AEM apeluje na sve strane da se uzdrže od mjera ili odluka, koje će, zbog trenutka njihove primjene, izazvati štetu značajnom dijelu javnosti i otežati praćenje prenosa događaja od posebnog značaja. Uvažavajući pojedinačne komercijalne i tržišne interese crnogorskih operatora i emitera, kao i njihovih povezanih lica u Crnoj Gori i šire, AEM je izrazio i nadu da će svi subjekti koji su, na direktan ili indirektan način, uključeni u ovaj proces, pokazati odgovornost prema javnosti u Crnoj Gori i neće dozvoliti da ostvarivanje njihovih poslovnih interesa bude po cijenu ugrožavanja interesa javnosti", ističu iz AEM-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније