Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 03. 2019. 11:01 >> 10:26

VELJOVIĆ-BONTEMPI

Intenzivnija saradnja u borbi protiv prekograničnog kriminala

Svečana primopredaja dva patrolna glisera koje je našoj graničnoj policiji donirala Finansijska policija Italije biće upriličena danas u Budvi. Direktor Centralne direkcije za migracije i graničnu policiju Republike Italije Masimo Bontempi kazao je da italijanska policija u crnogorskoj ima pouzdane partnere i prijatelje i najavio intenzivniju saradnju ne samo na suzbijanje prekograničnog kriminala na moru već i borbu protiv svih oblika međunarodnog i transnacionalnog kriminala.

Sa Bontempijem je u Budvi u okviru održavanja Međunarodne konferencije "Zajednički odgovor na planu suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam" razgovarao direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Veljović se zahvalio Bontempiju na podršci koju italijanska policija pruža crnogorskoj u jačanju kapaciteta i sprovođenju obuka, što je, kako je kazao, od velikog značaja za našu policiju u procesu primjene savremenih standarda i ispunjavanju obaveza u aktivnostima koje Crna Gora sprovodi na putu integracija u Evropsku uniju.

Iz Uprave napominju da je "Memorandum o razumijevanju i jačanju saradnje u oblastima upravljanja granicom i migracijama, borbi protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, posebno na moru", koji je u oktobru prošle godine Veljović potpisao sa šefom Nacionalne policije Republike Italije Frankom Gabrijelijem u Brindiziju, između ostalog bio osnov za donaciju dva patrolna glisera koje je za potrebe naše granične policije donirala Finansijska policija Italije.

Svečana primopredaja biće svečano upriličena danas, u Luci Budva.

Bontempi se zahvalio Veljoviću na pozivu za učešće na Međunarodnoj konferenciji u Budvi koja je tretirala pitanja važna za region i Evropsku uniju a koja se tiču zajedničkog upravljanja ilegalnim migracijama.

"On je kazao da italijanska policija u crnogorskoj policiji ima pouzdane partnere i prijatelje, te da su donacija glisera i obuke naših službenika početni koraci intenzivirane i bliskije saradnje koja će uslijediti a koja se odnosi ne samo na suzbijanje prekograničnog kriminala na moru već i na borbu protiv svih oblika međunarodnog i transnacionalnog kriminala", saopšteno je iz Uprave policije.

Veljović i Bontempi složni su u ocjeni da je saradnja crnogorske i italijanske policije sadržajna i kvalitetna, te da se kontinuirano odvija na dnevnom nivou, sa fokusom na sprovođenje zajedničkih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala, brzoj razmjeni operativnih informacija o međunarodno traženim licima iz organizovanih kriminalnih grupa i rješavanju savremenih bezbjednosnih izazova.

"Upravo je takav, intenzivni princip koordinacije, nedavno rezultirao zajedničkom akcijom crnogorske i italijanske policije u kojoj je u italijanskim teritorijalnim vodama zaplijenjeno 20 tona hašiša i u kojoj je lišeno slobode 11 lica iz kriminalnog miljea", navodi se u saopštenju.

Veljović i Bontempi smatraju značajnim učešće crnogorske policije u Regionalnom IPA projektu "Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima – borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", koji sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije, a za koji se očekuje da u periodu od tri godine, koliko traje projekat, značajno doprinese jačanju regionalne saradnje na istragama prekograničnog organizovanog kriminala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније