Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 03. 2019. 17:30   >>  16:56

USVOJENI AKCIONI PLANOVI

Smanjiti dostupnost alkohola i potrošnju antibiotika

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila akcione planove za sprovođenje Strategije za sprječavanje zloupotrebe droga i Nacionalne strategije prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja, kao i za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike, za 2019-2020 godinu.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da zloupotreba droga i brojne ozbiljne posljedice koje ona uzrokuje, predstavljaju stalni izazov za sva društva i države.

Kako su naveli iz tog resora, to zahtijeva multisektorski kontinuirani odgovor zajednice u cjelini, u kojem doprinos moraju dati pojedinci, porodica, lokalna zajednica, vladine institucije, civilni sektor i međunarodne organizacije.

Navodi se da Akcioni plan za 2019-2020 godinu u toj oblasti definiše različite aktivnosti u cilju usmjeravanja odgovornih aktera ka glavnim sferama intervencija, a odnose se na oblasti sprovođenja zakona, carine, policije, javnog zdravstva i zdravstvene zaštite, sistema socijalne zaštite, obrazovanja i vaspitanja, kao i međunarodnu saradnju.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da je cilj svih aktivnosti, koje će se sprovoditi u kontinuitetu, smanjenje štetnih posljedica zloupotrebe droga na pojedinca i na društvo u cjelini.

Kako su naveli, preventivni programi će se primjenjivati posebno u lokalnoj zajednici i u školskoj populaciji.

Način za postizanje tog cilja je i osnaživanje uloge zdravstvenog sistema u vezi sa ranim intervencijama i tretmanom komorbiditeta povezanih sa zavisnošću i poboljšanje nacionalnog sistema praćenja i nadzora i osiguranje djelotvorne razmjene i primjene informacija.

Ta oblast će se na poseban način urediti donošenjem vodiča i smjernica iz svih segmenata koji se odnose na bolesti zavisnosti od liječenja, tretmana, rehabilitacije, resocijalizacije, tretmana u zatvoru, kao i problematiku žena zavisnica.

Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije prevencije štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja odnosi se na jačanje odgovora i uloge zdravstvenog sistema, smanjenje dostupnosti alkohola i podizanje svijesti i posvećenosti problemu i preuzimanje obaveza.

Taj akcioni plan, kako su kazali iz Ministarstva, odnosi se i na jačanje aktivnosti u zajednici i u radnoj sredini, kontrolu reklamiranja alkoholnih pića, definisanje i sprovođenje djelotvorne politike u oblasti vožnje pod uticajem alkohola.

Kako su naveli, plan se odnosi i na smanjenje negativnih posljedica konzumacije alkohola i opijanja, javno-zdravstvenog uticaja nelegalnog i neregistrovanog alkohola i na obavezno praćenje i redovan nadzor.

„Implementacija tog strateškog dokumenta i postignuti uticaj u smanjenju štete povezane sa upotrebom alkohola biće efikasniji ukoliko se uspostave i sprovedu dodatni mehanizmi monitoringa i evaluacije“, kaže se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Akcioni plan za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike.

Kako se navodi, dokument je baziran na principima međunarodnih politika na temu antibiotika, a u skladu sa Strategijom i Strateškim akcionim planom Svjetske zdravstvene organizacije za rezistenciju na antibiotike za Evropu, a dio je Nacionalne strategije za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike za period 2017-2021. godine.

Iz Ministarstva su kazali da je taj akcioni plan sastavljen od niza ciljeva koji se odnose na promociju i prevenciju, unaprjeđenje službi, kvalitetnih informacija na kojima se zasniva planiranje u toj oblasti, kroz informacione sisteme i sprovođenje istraživanja, kako bi se zaustavilo širenje rezistencije bakterija na antibiotike u humanoj i veterinarskoj medicini u Crnoj Gori.

Cilj je da se realizacijom planiranih aktivnosti postigne racionalizacija potrošnje antibiotika, a samim tim i kontrola širenja rezistencije bakterija na antibiotike.

„Aktivnosti koje će se sprovoditi su praćenje potrošnje antibiotika i rezistencije bakterija na antibiotike, edukacija opšte populacije o štetnosti prekomjerne upotrebe antibiotika u veterini, kao i zdravstvenih i veterinarskih radnika o racionalnoj upotrebi antibiotika“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, sprovodiće se i izrada nacionalnih vodiča i stručnih uputstava za racionalnu primjenu antibiotika i antibiotika u veterini.

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva, potrošnja antibiotika u Crnoj Gori bilježi određen pad na nivou primarne zdravstvene zaštite, ali je i dalje visok stepen potrošnje antibiotika u bolničkom sektoru.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da je implementacija smjernica za antimikrobnu profilaksu u hirurgiji uslovila smanjenje potrošnje rezervnih antibiotika u Kliničkom centru Crne Gore.

Kako se navodi, od septembra 2016. do septembra prošle godine smanjena je potrošnja rezervnih antibiotika za oko 30 odsto.

„Takav način mogao bi biti i dobar primjer na nivou opštih i specijalnih bolnica, te se u novom Akcionom planu set aktivnosti za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike odnosi i na sve ostale kao zdravstvene tako i veterinarske ustanove“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je realizacija aktivnosti u prethodnom periodu dovela do pada potrošnje antibiotika za 3,8 odsto.

„Sa obzirom na to da je ona i dalje značajno veća nego u državama Evropske Unije, Ministarstvo zdravlja će, realizacijom mjera iz tog Akcionog plana, nastojati da dodatno smanji potrošnju antibiotika, a samim tim i širenje rezistencije bakterija na antibiotike“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније