Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

21. 03. 2019. 17:23   >>  16:48 3

U SLUČAJU OTPORA

Komunalna policija koristiće ručni sprej i palice

Izmjene i dopune Zakona o komunalnoj policiji koje je danas usvojila Vlada omoćućiće komunalnim policajcima da na dužnosti upotrebljavaju ručni sprej sa nadražavajućim dejstvom, kao i službene palice. U situacijama pružanja aktivnog i pasivnog otpora subjekta nadzora imaće pravo na upotrebu sredstava prinude.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji. Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu Ministarstva javne uprave,  Jadranka Vukčević je predstavila Predlog zakona na Konferenciji za medije održanoj nakon 114. sjednice Vlade.

 

 „Imajući u vidu da se u toku primjene postojećeg zakona ukazala se potreba za unapređenjem pojedinih zakonskih rješenja,čime bi se otklonile određene slabosti u funkcionisanju službe komunalne policije i time stvorili dodatni uslovi za efikasnije obezbjeđenje komunalnog reda u jedinicama lokalne samouprave i Vlada je utvrdila izmjene i dopune ovog zakona”, kazala je ona.

Izmjene se  prije svega odnose na uvođenje novih ovlašćenja, kao što su upotreba ručnog spreja sa nadražavajućim dejstvom, razradu postojećih ovlašćenja kao što su usmeno naređenje, upozorenje, upotrebe službene palice.

“Te upotrebu sredstava prinude u situacijama pružanja aktivnog i pasivnog otpora subjekta nadzora, mogućnost uspostavljanja međuopštinske saradnje u obezbjeđivanju  komunalnog reda i jačanje odgovornosti komunalnih policajaca“, kazala je Vukčević.

Prema njenim riječima, izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji dodatno se unapređuje pravni okvir za organizovanje i djelovanje komunalne policije.

“Što će doprinijeti jačanju efikasnosti rada komunalne policije, kako bi uspješno suzbijala nezakonite radnje u obezbjeđivanju komunalnog reda i time  doprinijela vladavina prava  na lokalnom nivou”, zaključila je Vukčević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније