Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

21. 03. 2019. 21:13   >>  20:39

ŠEHOVIĆ OBEĆAO

Za tri godine mikrobit džepni računari u školama

U naredne tri godine, od marta 2019. do decembra 2021, mikrobit džepne računare dobiće svaka crnogorska osnovna škola, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović I dodao da je digitaliacija u obrazovanju, u koju je Crna Gora krenula, jedan od prioriteta.

 

On je danas odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini Crne Gore u vezi sa uvođenjem mikrobit džepnih računara u crnogorske škole, rekao da je obaveza Vlade I Ministarstva da djeci ponude kvalitetne sadržaje na novi način koji je njima blizak, i da im pomognu da postanu oni koji promišljaju i preispituju.

Mikrobit računari su dio značajnog projekta „Škola za 21. vijek“ koji u saradnji sa Ministarstvom prosvjete realizuje Britanski savjet i u okviru koga će osnovnim školama u Crnoj Gori biti dodijeljeno 4000 mikrobitova.

Dodatno, biće obučeno 700 nastavnika, od čega svi nastavnici informatike, ali i dio nastavnika jezika, prirodnih nauka, muzičkog vaspitanja i drugi.

„Takođe je planirano da u okviru projekta „Škole za 21. vijek“ dalje unaprijedimo postojeći predmetni program Informatika sa tehnikom i definišemo neophodne mjere za unapređenje i razvoj kritičkog mišljenja u osnovnim školama“, rekao je ministar.

Kako je istakao, koliko potencijala imaju naši mladi u oblasti digitalizacije u obrazovanju i kreativnom mišljenju, dovoljno govore postignuća učenika koji su učestvovali u nedavno organizovanom mikrobit takmičenju i pokazali kako se, uz pomoć mikrobita, kreiraju jezičke igrice, roboti i pomagala u različitim oblastima.

U kontekstu uvođenja novih tehnologija, ministar je rekao i da je planirano usmjerenje oko 3 miliona eura za kupovinu nove računarske opreme i serverske infrastrukture u crnogorskim školama.

 „Uz to kontinuirano radimo na povećanju brzine internet konekcije u postojećim školskim objektima, kao i uvođenju interneta u područnim ustanovama, tako da je samo prošle godine uvedena internet konekcija u skoro 30 područnih ustanova.“

Sve matične ustanove već imaju uvedenu internet konekciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније