Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

22. 03. 2019. 06:34   >>  06:04 13

ŠEHOVIĆ SAOPŠTIO

Albanski kao drugi strani jezik u osnovnoj

Odbor za opšte obrzovanje usvojio je predmetni program albanski jezik kao drugi strani jezik u osnovnoj školi, a u nastavku procedure o ovom pitanju odlučuje Nacionalni savjet za obrazovanje koji će zauzeti stav na narednoj sjednici.

 

To je saopštio ministar prosvjete Damir Šehović odgovarajući na pitanje potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua (FORCA) kakav je status albanskog jezika, kao jezika sredine u školama na crnogorskom jeziku u nacionalno mješovitim sredinama (Ulcinj, Tuzi, Plav, Gusinje).

Nimanbegu je podsjetio da su novom reformom sistema obrazovanja i vaspitanja ukinuti fakultativni predmeti, a samim tim i albanski jezik kao jezik sredine, koji je imao takav status u nacionalno mješovitim sredinama.

Albanski jezik je u nacionalnim mješovitim sredinama, u odjeljenjima u kojima se nastava odvijala na službenom jeziku, bio obavezan predmet čak i u srednjim školama za vrijeme bivše države SFRJ, a do zadnje reforme taj predmet je u osnovnim školama bio fakultativan pojasnio je on.

Kazao je Šehoviću i da je radna grupa o albanskom jeziku, koju je formiralo Ministarstvo prosvjete za vrijeme mandata Predraga Boškovića, kao jedan od zahtjeva postavila da se albanski jezik uvede kao obavezan predmet.

“Postoji kao dobar primjer italijanskog jezika u školama sa slovenačkim nastavnim jezikom, i obratno u Slovenskoj Istri, gdje žive Italijani. A podsjetiću vas da u Sloveniji po popisu stanovništva živi svega 2.258, odnosno 0,11 odsto Italijana”, kazao je on.

Šehović mu je odgovorio da je Zakonom o osnovnom obrazovanja propisano da učenici od šestog razreda izučavaju kao obavezan predmet jedan od stranih jezika, te da je škola u obavezi da ponudi najmanje dva strana jezika. Izučavaju se, podsjetio je on, kontinuirano dva časa sedmično.

“I prijedlog strategije manjinske politike za period 2019-2024. godine koji je nedavno izradilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koji se nalazi u proceduri usaglašavanja i usvajanja, sadrži mjere iz oblasti obrazovanja koje se odnose na uvođenje albanskog jezika kao izbornog predmeta u osnovnim, srednjim školama i Policijskoj akademiji… To će biti dobar povod da na ovu temu Vlada zauzme jasan stav i nakon što da saglasnost da definiše svoju politiku u ovoj oblasti”, rekao je on.

Nimanbegu mu je, međutim, rekao da nije odgovorio tačno zašto nijesu analizirali inicijativu upotrebe italijanskog jezika u slovenskim školama gdje se kaže da se u tim školama jezik definiše kao drugi jezik, ali ne kao drugi strani.

“Dobro je da u mješovitim zajednicama učenici imaju iste uslove i iste obvaveze. Ovdje se priča o dodatna dva časa nedjeljno… To je vaša obaveza. Nešto što se realizovalo u Jugo slaviji može da se uradi i u Crnoj Gori. To je vaša obaveza”, poručio je on.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније