Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

22. 03. 2019. 14:32   >>  14:04

M:TEL SAOPŠTIO

Nova M krši Zakon o elektronskim medijima

Odlukom televizije (TV) Nova M o ukidanju prava distrubucije krši se direktiva Evropskog parlamenta (EP) i Zakon o elektronskim medijima, saopštili su iz kompanije M:tel i dodali da više od 150 hiljada korisnika neće moći da gleda utakmice crnogorske fudbalske reprezentacije.

TV Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, naložila je Crnogorskom Telekomu i M:tel kompaniji da uklone taj kanal sa svojih platformi.

Iz M:tel-a su kazali da zbog zabrane emitovanja više od 150 hiljada korisnika druga dva operatora u Crnoj Gori, neće biti u mogućnosti da gleda događaj od javnog značaja za državu.

Kako su rekli, na taj način direktno se krši direktiva 2010/13/EU EP u kojoj se navodi da je od osnovne važnosti da države članice mogu preduzeti mjere da zaštite pravo na informacije i da osiguraju pristup šire publike televizijskom pokrivanju nacionalnih ili nenacionalnih događanja od velike važnosti za društvo, kao što su Olimpijske igre, Svjetski fudbalski kup i Evropsko fudbalsko prvenstvo.

"S tim ciljem države članice zadržavaju pravo preduzimanja mjera usklađenih sa zakonodavstvom Unije čiji je cilj regulisanje sprovođenja isključivih prava na emitovanje takvih događanja od strane televizijskih kuća u njihovoj nadležnosti", piše u direktivi.

Iz M:tel-a su ukazali da Nova M odlukom o zabrani distribucije krši član 66, stav 2 Zakona o elektronskim medijima, kao i član 2, stav 1, tačka 6, Odluke o listi događaja od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori, a koju je Agencija za elektronske medije (AEM) dostavlila Evropskoj uniji.

Tim dokumentima je, posjećaju iz kompanije, propisano da sve utakmice crnogorske fudbalske reprezentacije predstavljaju događaj koji je od posebnog značaja za javnost i koji je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom određen za emitovanje u cjelini direktnim prenosom na televiziji slobodnog pristupa.

Iz M:tel-a su saopštili da nijesu tačni navodi TV Nova M da je "program dostupan posredstvom obaveznog zemaljskog signala na cijeloj teritoriji Crne Gore".

"Sama tehnička mogućnost emitovanja signala, na osnovu koje TV Nova M neistinito tvrdi da obezbijeđuje uslugu svim građanima Crne Gore, ne garantuje obezbjeđivanje usluge u definisanom procentu, kako je to definisano Zakonom", pojasnili su iz te telekomunikacione komapnije.

Navode da je analizom izvještaja AEM-a od 31. decembra prošle godine, očigledno da su prikazani podaci koji dematuju tvrdnje TV Nova M.

"AEM je procijenio da približno 16 hiljada domaćinstava (oko osam odsto) još koristi slobodni zemaljski signal, i oni će moći da prate događaj od javnog značaja za Crnu Goru, kao što je utakmica fudbalske reprezentacije", rekli su iz M:tel-a.

Oni su podsjetili da u pregovorima, koje je u više navrata inicirao M:tel u protekle četiri godine, vlasnik TV Nova M ne dozvoljava emitovanje ni drugog sportskog sadržaja na komercijalnim osnovama.

"Time svjesno uskraćuje naše korisnike za određene programske sadržaje, kao što je slučaj sa Sport Klubom, o čemu su AEM i Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore detaljno upoznati", istakli su iz M:tel-a.

Iz te kompanije su kazali da se postavlja pitanje ispunjavanja uslova zakonskih odredbi za regularan rad drugih operatora u Crnoj Gori i ograničavanja tržišta na štetu potrošača.

Prema njihovim riječima, to direktno utiče i na urušavanje promovisanja crnogorskog sporta u cjelini, na stimulisanje sponzorisanja sporta, na njegovanje sportske kulture, sportskog duha i "fer plej" načina razmišljanja i poslovanja u Crnoj Gori.

"Još jednom apelujemo na TV Nova M, da uvaži sugestije i zahtjeve javnosti i nadležnih institucija i omogući svim građanima Crne Gore praćenje prenosa utakmica nacionalne fudbalske reprezentacije, počev od danas", zaključili su iz M:tel-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније