Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

24. 03. 2019. 14:26 >> 13:55
3

POLOŽILI CVIJEĆE

U Nikšiću obilježeno sjećanje na stradale

Udruženje boraca ratova od 1990. godine, porodice, građani i predstavnici više političkih partija odali su poštu i položili cvijeće na spomen obilježje stradalim u ratovima od 1990. na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću, a povodom 20 godine od, kako su rekli, NATO agresije.

Predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Radan Nikolić, rekao je da danas 20 godina od „terorističke agresije 19 zemalja NATO saveza na suverenu državu, čiji je cilj bio promovisanje nasilja kao rješavanja problema na međunarodnom planu, otimanje Srbiji Kosova i Metohije, progon srpskog, crnogorskog i drugih nealbanskih naroda“.

„Ovaj dan smo odredili kao podsjećanje na zločin koji je mnogo ranije počeo 1991. godine, a iste države članice NATO-a planirale su i pomogle razbijanje velike Jugoslavije“, rekao je Nikolić.

On je naveo da je više od 316 žrtva imala Crna Gora u tim otadžbinskim ratovima i saopštio da se više od 35 hiljada boraca odazvalo 1991. do 1999. da brani napadnutu otadžbinu.

Nikolić je rekao da se na spomen obilježju u Nikšiću nalaze imena mnogih junaka, pripadnika specijalnih jedinica.

Nikolić je ustvrdio da je Vojska Crne Gore od pristupanja države NATO alijansi „zarobila spomenike“ borcima u kasarnama u Maslinama u Podgorici i Danilovgradu i ne dozvoljava porodicama poginulih boraca, Udružnju i poštovaocima da polože cvijeće.

„To govori koliko je Crna Gora suverena država i da je Vojska Crne Gore samo to u naslovu. Spomenik u Maslinama napravili smo mi iz Udruženja sa Vojskom i prošle godine zamalo nije došlo do incidenta kada nam je na krajnje neprimjeren način onemogućeno da položimo cvijeće“, rekao je Nikolić.

On je saopštio da su i ove godine na vrijeme tražili da uđu u te kasarne zajedno sa porodicama poginulih, ali da još nijesu dobili odobrenje.

Predsjednik opštinskog Udruženja boraca ratova od 1990. odine u Nikšiću Blažo Đurković, rekao je da „najveća čast pripada onima koji su obukli uniformu da brane svoju otadžbinu od neprijatelja, izvršavajući zadatke nadređenih i koji nijesu počinili ništa nečasno, a kamoli zločine“.

Na spomen obilježje u Nikšiću cvijeće su položili i predstavnici NOR-a Jugoslovenska opcija, Komunista, Radničke partije, Nove srpske demokratije, Prave Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Demokratske narodne partije Alternative i Kluba dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“.

Pomen stradalim u Nato agresiji, nakon svete liturgije, obavio je i vladika budimljansko – nikšićki Joanikije u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, nakon čega je odao poštu i ispred spomen obilježja stradalim borcima u ratovima od 1990. godine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније