Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 03. 2019. 06:40   >>  06:08 16

IZMJENE ZAKONA

Ko ne ode u rezervu kazna do 1.500€

Novčanom kaznom od 150 eura do 1.500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se ne odazove na poziv za službu u rezervnom sastavu, ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu Ministarstva odbrane za vršenje vojne obaveze u miru i ako vojnu knjižicu iznese iz Crne Gore, piše Pobjeda.

 

To je predviđeno zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o vojsci, kojije Vlada utvrdila prošle nedjelje.

Zakon je definisao da su lica u rezervnom sastavu Vojske rezervni oficiri, rezervni podoficiri kao i rezervni vojnici. Takođe, vojnici na obuci su vojni obveznici koji se, na principu dobrovoljnosti, obučavaju radi sticanja neophodnih znanja za obavljanje dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

Precizirano je da su vojni obveznici i oni vojnici koji se nalaze na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Prema istom zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mjesta na koje je postavljeno, ako odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske umeđunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mjesta ističe se u zakonu.

Utvrđenim izmjenama predviđeno je da se Vojska sastoji od stalnog i rezervnog sastava, pri čemu stalni sastav čine profesionalna vojna lica i civilna lica, a rezervni sastav čini ugovorna i strategijska rezerva.

Dodatim članom u zakonu, predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i nositi vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako je obučeno za nošenje i upotrebu oružja.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније