Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 03. 2019. 06:50   >>  06:21 2

INSPEKTORI

S granice vratili 21,5 tona nebezbjednog mesa

Inspektori Uprave zabezbjednost hrane sa granice su prošlog mjeseca vratili 21,5 tona nebezbjednog mesa, kao i 278 kilograma mladog luka zbog utvrđenog prisustva pesticida.

 

U februaru je uništeno i oko 20 tona banana, zatim 11.700 kilograma bijelog luka, te pošiljka sadnog materijala vinove loze u količini od 100 komada.

Takođe, inspektori su zabranili i uvoz i stavljanje u slobodan promet šest pošiljki hrane u ukupnoj količini od oko 11 tona zbog utvrđivanja neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima u odnosu na sadržaj aditiva.

Na zahtjev uvoznika pošiljke su zbog prisustva konzervansa vraćene inoisporučiocima. Riječ je o feferonima, miješanoj salati, šampinjonima i crvenim paprikama.

"Tokom februara mjeseca od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet šest pošiljki hrane u ukupnoj količini od 11.254 kilograma zbog utvrđivanja neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima u odnosu na sadržaj aditiva. Na zahtjev uvoznika pošiljke su vraćene inoisporučiocima", piše u dokumentu, prenose Dnevne novine.

U pitanju su tri pošiljke ukupne količne od oko 5,5 tone feferona, 3.084 kilograma crvenih jabuka, 1.542 kilograma zelene salate i 1.056 kilograma šampinjona.

Od 908 pregledanih pošiljki hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja propisanih zahtjeva bezbjednosti (mikrobiologija, kontaminaneti, rezidue pesticida, radioaktivnost, kvalitet), uzeto je 167 uzoraka.

"Izvršen je povraćaj tri pošiljke koje podliježu graničnoj veterinarskoj kontroli, ukupne težine 21.598,89 kg, i to: 7.715 kg svježeg goveđeg mesa zbog neadekvatnih uslova transporta, 12.317,17kg proizvoda od mesa zbog neusklađenosti podataka o hrani sa propisanim zahtjevima i 1.566,72 kg proizvoda ribarstva zbog neusklađenosti podataka o hrani sa propisanim zahtjevima", piše u izvještaju inspektora.

Veterinarski inspektori su prošlog mjeseca izvršili 1.131 pregled, nakon čega su inspektori izdali dva ukaza o otklanjanju nepravilnosti, tri rješenja sa mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, a izdato je i pet rješenja o opservaciji pasa i mačaka radi isključivanja sumnje na bjesnilo.

Fitosanitarna inspekcija je u februaru izvršila pregled ukupno 1.430 pošiljki i to 1.111 pošiljki pri uvozu, 53 pošiljke u provozu, 40 pošiljki za reexport, 200 pošiljki za izvoz i 22 ovjere carinskih deklaracija.

"Izdato je jedno rješenje o zabrani uvoza pošiljki i tri o uništenju pošiljke. Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranjen je uvoz: jednog pošiljke mladog luka težine 278 kg, a uništeno je: jedna pošiljka sadnog materijala vinove loze u količini od 100 kom, jedna pošiljka bijelog luka u količini od 11.770 kg i jedna pošiljka banana u količini od 20.080 kg" precizira se u dokumentu.  

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније