Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

27. 03. 2019. 14:52   >>  14:18

MINISTARSTVO PROSVJETE

Otvoreno 1.500 mjesta u vrtićima, grade se novi

U prethodne dvije i po godine otvoreno je oko 1.500 mjesta u vrtićima širom Crne Gore, vrtić u Tuzima se gradi, a ove godine očekuje se početak gradnje vrtića u Bloku 6 i u Pljevljima, rekla je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić. Kako je navela, u toku je i izbor izvođača radova i na vrtićima u Rožajama i Herceg Novom.

"Za naredni period planirana je i gradnja vrtića drugih u Podgorici, i to u Siti kvartu, na Tuškom putu, Zlatici i Starom aerodromu, ali i u Beranama, Bijelom Polju, Baru, Ulcinju i Plavu, i svi su u različitim fazama. Osim toga, planirane su obimne rekonstrukcije vrtića u Kotoru i dva u Podgorici", kazala je Lekić.

Ona je, govoreći o proširenju predškolskih kapaciteta, rekla da se grade novi vrtići, ali i traže već postojeći koji su u vlasništvu drugih subjekata, a koji bi mogli biti adaptirani i pretvoreni u vrtiće.

"Tako postoji mogućnost da predškolska ustanova “Đina Vrbica” dobije još jedan prostor na adaptaciju, dok je predškolska ustanova “Ljubica Popović” već dobila prostor na adaptaciju od Ministarstva odbrane", navela je Lekić.

Kako je istakla, napravljen je iskorak i time što je obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem povećan u prethodnih par godina sa 50 na oko 70 procenata. Dodatno, uvedeno je učenje engleskog jezika u sve vrtiće od 3. godine.

"Mi kao Uprava prije svega činimo postojeće vrtiće bezbjednim i udobnim. Ulagali smo u prethodnom periodu u vrtiće kod Gintaša, Maslinama, Zeti, Koniku, a prioriteti su nam vrtići na Zabjelu “Leptirić” i “Poletarac”. I dalje tragamo za novim postojećim prostorima u javnom vlasništvu, koje bismo adaptirali i pretvorili vrtiće, a na tragu smo i još jednog novog rješenja na Zabjelu", rekao je Vuk Stanišić, direktor Javne predškolske ustanove "Đina Vrbica".

Slavica Luburić, direktorica Javne predškolske ustanove “Ljubica Popović” navela je da su adaptirali sve svoje već postojeće kapacitete i u okviru njih otvorili 12 novih vaspitnih grupa.

"U prethodnom periodu smo značajno povećali kapacitete ustanove. Dobili smo i prostor u Bloku V od strane Ministarstva odbrane, koji će biti pretvoren u vaspitnu jedinicu", kazala je Luburić.

Iz Ministarstva posvjete su saopštili da na teritoriji čitave Crne Gore ima 136 javnih vrtića, u okviru kojih je organizovana 681 vaspitna grupa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније