Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

27. 03. 2019. 15:23 >> 14:51

DPNCG REAGOVALO

"Poštovanje standarda nije razlog za disciplinovanje novinara"

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) saopštilo je da podržava kolegu, urednika Javnog servisa Zorana Lekovića, protiv koga je pokrenut disciplinski postupak.

Kako se navodi u saopštenju, ta prava su garantovana zakonom, Etičkim kodeksom i standardima Evropskog suda za ljudska prava, na koji se država, kako su naveli, deklarativno poziva.

Etički kodeks, kažu, nalaže da "novinar/novinarka mora biti kritički posmatrač nosilaca društvene, političke i ekonomske moći kada se izvještava o njima u interesu javnosti".

"DPNCG će pravno pomoći kolegi Lekoviću, jer ne smijemo dopustiti atak na slobodu izražavanja, koji je veoma izražen na Javnom servisu. Posebno nakon smjene dijela članova Savjeta, a potom postavljanja uredništva i generalnog direktora u starom maniru komiteta", navodi se u saopštenju DPNCG.

Tim advokata i pravnih savjetnika DPNCG će, uz punu primjenu prakse Evropskog suda za ljudska prava, uložiti sve kapacitete da pomogne Zoranu Lekoviću da se bori za svoja prava, a to će, kako ističu, važiti i za sve ostale kolege koje se nađu u njegovoj i sličnoj poziciji, navodi se u saopštenju DPNCG.

"Udruženje je protiv svih pritisaka i kršenja profesionalnih standarda. Ohrabrujemo kolege da nam se jave i svoja prava potraže u redakcijskim procedurama ili u krajnjem - na sudu", navodi se u saopštenju koje je potpisala generalna sekretarka DPNCG Mila Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније